Ποιοι ήταν οι Τερμίτες, το μουσικό συγκρότημα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα [εικόνες & βίντεο]

Ο γνωστός και αγαπημένος τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, μετά από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του στο Πτελεό Μαγνησίας, ήταν ο αυτός που είχε ιδρύσει το συγκρότημα «Τερμίτες» το 1980.

Από τους P.L.J. Band στους Τερμίτες

Οι Τερμίτες αρχικά ονομάζονταν P.L.J. Band που ήταν γράμματα στα αγγλικά από τα ονόματα των συντελεστών τους (Paul=Παύλος Κικριλής, Larry=Λ.Μαχαιρίτσας, Jimmy=Δημήτρης Βασαλάκης).
Υπενθυμίζεται πως οι «Τερμίτες» αποτελούνταν από τους:
Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (φωνή, κιθάρα), Παύλο Κικριλή (ακουστική κιθάρα), Δημήτρη Βασαλάκη (ηλεκτρικό μπάσσο) και Αντώνη Μιτζέλο (σόλο κιθάρα) καθώς και τον Τόλη Σκαματζούρα στα τύμπανα.

Η πρώτη αποτυχία και η αλλαγή… πλεύσης
Τα πρώτα βήματα στη δισκογραφία έγιναν το 1982 όταν κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος από τους Τερμίτες από τη Vertigo με τον τίτλο «Armageddon». Συνολικά περιείχε 9 κομμάτια σε αγγλικό στίχο ή Instrumental. Ωστόσο δεν έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου, αφού αρχικά πούλησε μόλις 400 κομμάτια.

Η αρχική αποτυχία οδήγησε το συγκρότημα το 1983 να αλλάξει ρότα και να στραφεί στον ελληνικό στίχο και πλέον το συγκρότημα P.L.J. Band συστήνεται στο ελληνικό κοινό ως Τερμίτες. Στο συγκρότημα προστίθεται ο Φίλιππος Σπυρόπουλος στα τύμπανα, ενώ στίχους σε αρκετά κομμάτια γράφει ο Μιχάλης Μαρματάκης. Ακολουθεί ο ομώνυμος δίσκος Τερμίτες και ένα χρόνο αργότερα το 1984 κυκλοφορεί ο δίσκος «Αμαρτωλή Μαρία» με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα.

Φωτογραφία του συγκροτήματος «Τερμίτες»
Φωτογραφία του συγκροτήματος «Τερμίτες»
Η νέα δισκογραφική και η πρώτη αποχώρηση από τους Τερμίτες
Δύο χρόνια αργότερα την παραγωγή των δίσκων για τους Τερμίτες αναλαμβάνει η Virgin και κυκλοφορεί το «Τσιμεντένια τραίνα». Από το συγκρότημα έχει αποχωρήσει ο Δημήτρης Βασαλάκης και πλέον ο Παύλος Κικριλής γίνεται ο μπασίστας του συγκροτήματος.

Οι Τερμίτες στην ΕΡΤ
Οι τερμίτες σε μία από τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις στην ΕΡΤ.

Η συναυλία στον Λυκαβηττό και το «Πόσο σε θέλω»
Την ίδια χρονιά οι Τερμίτες έδωσαν συναυλία στο Λυκαβηττό, στην οποία συμμετείχαν οι Γιώργος Νταλάρας, Σάκης Μπουλάς και Αντώνης Βαρδής. Μάλιστα ήταν εκείνη η βραδιά που γεννήθηκε ουσιαστικά στη σηκή του θεάτρου του Λυκαβηττού το κομμάτι «Πόσο σε θέλω».

Το 1988 οι Τερμίτες διαλύονται και η μεγάλη υπόσχεση
Οκτώ χρόνια από τα πρώτα βήματα των Τερμιτών, το 1988 το συγκρότημα κυκλοφορεί τον τελευταίου του δίσκο με την ονομασία «Περιμένοντας τη βροχή». Στη συνέχεια τα μέλη του συγκροτήματος αποφάσισαν τη διάλυση του σχήματος επειδή είχε αρχίσει να αλλοιώνεται το στυλ του και επειδή η rock μουσική δεν ακουγόταν εκείνη την εποχή στον Ελληνικό χώρο. Τότε όμως έδωσαν και μία υπόσχεση. Να συναντηθούν ξανά μετά από 10 χρόνια για μια μεγάλη συναυλία. Στη συνέχεια πάντως ο Λαυρέντςη Μαχαιρίτσας συνέχισε την πορεία του γεμίζοντας γήπεδα, θέατρα και νυχτερινά κέντρα.

Το 1998 σε ένα κατάμεστο από κόσμο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το οποίο ήταν κατάμεστο και με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών οι Τερμίτες έδωσαν μία αξέχαστη συναυλία.
Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Διονύσης Τσακνής, ο Γιάννης Σμοΐλης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Πάνος Κατσιμίχας. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφόρησε δυο χρόνια αργότερα σε ένα διπλό CD με τον τίτλο «Η συναυλία» και πουλάει αρκετά κομμάτια.

Το reunion του συγκροτήματος Τερμίτες
Το reunion του συγκροτήματος Τερμίτες
Η συναυλία που έδωσαν οι Τερμίτες το 1998
Στη συναυλία του 1998 που έδωσαν οι Τερμίτες στο ΣΕΦ, το γήπεδο γέμισε από κόσμο.

 

Η δισκογραφία των Τερμιτών
P.L.J. Band
Armageddon (1982) [Vertigo: 848 890-2]
Τερμίτες (1983)

Τερμίτες
Η αμαρτωλή Μαρία (1984) [Vertigo: 824 176-2]
Τσιμεντένια τραίνα (1986) [Virgin: 07243 849308 2 0]
Περιμένοντας τη βροχή (1988) [Virgin: 07243 849306 2 2]
(Σημείωση: To «Τερμίτες» δεν κυκλοφορεί σε CD. Τα κομμάτια αυτού βρίσκονται στο CD «Η αμαρτωλή Μαρία»),

Live ηχογραφήσεις
Τσιμεντένιο κονσέρτο (1986) [Virgin: 07243 849307 2 1]
Η συναυλία (2000) [MINOS – EMI: 7243 5 27758 2 8]

Συλλογές
Τα καλύτερα τραγούδια τους (1992) [Virgin: VG 50585]
Πόσο σε θέλω
From Vertigo to Virgin (1998) [Vertigo-Virgin: 534823 2

Συμμετοχές
Ηλεκτρικά όνειρα (Armageddon I, Armageddon II)
Ήχοι του Χειμώνα (Η εποχή των τυμπάνων) (1988)
Πηγή: iefimerida.gr