Ποιος θα καθαρίσει το Δήμο Ωρωπού;

Πληγή αγιάτρευτη η ιστορία με την αποκομιδή των σκουπιδιών στον Ωρωπό. Η  εικόνα τραγική. Τα απορρίμματα οικιακά και, κυρίως, τα ογκώδη και των κλαδιών ζουν και βασιλεύουν στις παράνομες ανεξέλεγκτες χωματερές στις γειτονιές.  Ο Ωρωπός  μοιάζει με τριτοκοσμική πολιτεία. Μια εικόνα που προκαλεί θλίψη και απογοήτευση, ενώ ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται στην ευρύτερη περιοχή.

Τα σκουπίδια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου που, δυστυχώς, δεν λύνεται με ιδία μέσα και χωρίς ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σχέδιο. Χρόνια λέμε και ξαναλέμε τα ίδια και πάνω στις χωματερές χτίζονται πολιτικές καριέρες. Την ίδια ώρα που οι πολίτες διαμαρτύρονται έντονα και σε καθημερινή βάση για την κατάσταση που επικρατεί. Φοβούνται μια σπίθα, μια ανάφλεξη, μια πυρκαγιά που μπορεί να κάψει την περιοχή.

Η μεγάλη έκταση του δήμου -είναι  ο μεγαλύτερος στην Αττική- η πυκνή βλάστηση, η κακή νοοτροπία των κατοίκων να πετάνε οπουδήποτε τα κλαδιά, τα σκουπίδια και τα ογκώδη,  αλλά και η παντελής έλλειψη παιδείας για τον θεσμό της ανακύκλωσης, δίνουν την εικόνα ενός άναρχου δήμου που δεν σέβεται το περιβάλλον.

Η κατάσταση από το Πάσχα και μετά γίνεται τραγική. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα καθαρίσει τον τόπο; Κάθε χρόνο «σκοτώνονται» στα Δημοτικά Συμβούλια για το αν θα αναλάβει ιδιώτης εργολάβος την αποκομιδή ή όχι. Καθόλου δεν ενδιαφέρει τους πολίτες η μικροπολιτική. Το μόνο που θέλουν είναι κάποιος να καθαρίσει. Εξωγήινοι θα είναι, ο Μπομπ Σφουγγαράκης θα είναι, εργολάβος θα είναι; Κάποιος επιτέλους να μαζέψει τα σκουπίδια!

Η δημοτική Αρχή έγκαιρα ζήτησε τα στοιχεία που αφορούν την αποκομιδή των απορριμμάτων και τα κόστη που προκύπτουν, άρα είναι έγκυρα. Τι δείχνουν;  Αδυναμία εκτέλεσης του έργου με ίδια μέσα;

Ετοιμάστηκε, λοιπόν, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η πράξη αναγκαιότητας σύμπραξης με ιδιώτη για την αποκομιδή και εντάχθηκε στον προϋπολογισμό το έργο. Με μια λεπτομέρεια.  Ότι αυτή τη φορά μιλάμε για παροχή υπηρεσιών με την ώρα, όπου, εάν και όποτε χρειαστεί και όχι κατάργηση της διεύθυνσης καθαριότητας. Μάλιστα ψηφίστηκαν  από το σύνολο των μελών, της πλειοψηφίας και τμήματος της αντιπολίτευσης.

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Αντιδήμαρχοι, όταν ερωτήθηκαν από το Δήμαρχο Γ. Γιασημάκη,  έκαναν λόγο για μια κακή εικόνα του δήμου αναφορικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Η ανάθεση του έργου και σε ιδιώτη είναι επιτακτική ανάγκη, αφού δεν επαρκούν τα μηχανήματα και το δυναμικό του Δήμου. Δεν πρόκειται για εργαλειοποίηση των αναθέσεων στην παρούσα περίπτωση. Ας μην τις ποινικοποιούμε πάντα. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να ξεπεράσει χρόνιες παθογένειες και την γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση η ανάθεση, για να ξεβρομίσει ο τόπος καλοκαιριάτικα και να μην καούμε είναι μια, άκρως, αναγκαία πράξη. Είναι η απολύτως σωστή πράξη πολιτισμού και σεβασμού των πολιτών που διασφαλίζει και την ασφάλεια τους. Πέρα από εγωισμούς, αγκυλώσεις και  αρτηριοσκληρωτικές ιδεολογικές προσεγγίσεις. Είναι η μόνη ρεαλιστική απόφαση. Δεν παίζεις με την ασφάλεια των πολιτών. Είναι άκαιρη η στείρα πολιτική αντιπαράθεση.

Βεβαίως η όποια ανάθεση, οποιασδήποτε μορφής, πρέπει να γίνει με, απολύτως, καθαρούς και διαφανείς όρους, προς όφελος των πολιτών και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Προέχει το κοινωνικό συμφέρον.

Κάθε κωλυσιεργία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και εκθέτει τον τόπο δεν επιτρέπει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και οδηγεί σε μαρασμό την τοπική οικονομία.