«Ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών;»-Μαζική η συμμετοχή στην εκδήλωση του ΚΚΕ στο Καπανδρίτι

Εκδήλωση με θέμα «Ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών» διοργάνωσε η Τομεακή οργάνωση Βόρειου τομέα του ΚΚΕ, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, στο Κοινοτικό Κατάστημα Καπανδριτίου.

Η συμμετοχή ήταν μαζική και ο κόσμος έσπευσε να ενημερωθεί για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, την πρόληψη, την αντιμετώπιση αλλά και τη διαχείριση των δασών και της γης προς όφελος του λαού.

Καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της Αγροτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Ο Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Χασιώτης καλωσόρισε όλους όσους παρευρέθηκαν στην συγκέντρωση με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το Καπανδρίτι και τον Κάλαμο.

Ο κ. Χασιώτης τόνισε ότι η Ομάδα Περιφρούρησης του ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή έδωσε το παρών μέσα στις φλόγες και έθεσε το ερώτημα «Ποιος κάθε χρόνο είναι αυτός που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών;» δίνοντας τη σκυτάλη στον κ. Ραλλάτο.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Ραλλάτος, επισήμανε ότι πριν ακόμα αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, το ΚΚΕ έκανε εκστρατεία για να αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την αντιπυρική προστασία, η οποία είναι ελλιπέστατη. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από αυτά που ζητούν οι δασικές υπηρεσίες για πρόληψη και αντιμετώπιση καλύπτεται μόλις στο 5%, γεγονός που δείχνει την αδιαφορία, καθώς δεν υπάρχει κανένα πολιτικό ενδιαφέρον για την προστασία των δασών.

Αντιθέτως, το ενδιαφέρον είναι επιχειρηματικό. Κάτι που αντανακλά τον καθρέφτη της ανάπτυξης, που είναι η εκμετάλλευση και η χειροτέρευση της ζωής μας. «Ζούμε μια αντίφαση» είπε ο κ. Ραλλάτος. «Από τη μια κάνουμε εκστρατείες για την προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη τα μονοπωλιακά συμφέροντα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το περιβάλλον. Όποια δράση γίνεται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, εντάσσεται στον επιχειρηματικό σχεδιασμό. Αυτή είναι η φύση του Καπιταλιστικού συστήματος».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «Το 65-70% των δασικών εκτάσεων της Ελλάδας είναι κρατική περιουσία που ποτέ δεν καταγράφηκε σε δασικούς χάρτες, παρά μόνο το 30%. Το υπόλοιπο ποσοστό θυσιάστηκε στην εμπορευματοποίηση της δασικής γης. Ιδιαίτερα κατά το παρελθόν, τις πυρκαγιές τις χρησιμοποιούσαν για αποχαρακτηρισμό δασών. Προσπαθούν να αποτυπώσουν άλλες μορφές οικιστικής πυκνότητας (εκτός σχεδίου περιοχές). Ποιες είναι οι αναδασωτέες περιοχές; Μετά τις  πυρκαγιές εμφανίστηκαν ιδιοκτησίες όχι νόμιμες, που, περιέργως, νομιμοποιήθηκαν».

Αναφορικά με τα Μνημόνια ο κ. Ραλλάτος ήταν ξεκάθαρος «Αν δεν υπάρχουν ξεκάθαροι όροι στη γη, δεν υπάρχει επένδυση, όπως έχει υπογραφεί στα Μνημόνια», ανέφερε και τόνισε ότι «Μέσα σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης πρέπει τα δασικά συστήματα να είναι λαϊκή περιουσία και όχι για την κερδοφορία».

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η πλήρης και ουσιαστική καταγραφή των καμένων, ώστε να ανακηρυχθούν αναδασωτέα ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει με κολπάκια» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να παρθούν μέτρα προστασίας για τις εκχερσώσεις και να αλλάξει το σύστημα αντιπυρικής προστασίας φροντίζοντας για την ποιότητα των υποδομών».

Στη συνέχεια ο κ. Ραλλάτος δέχθηκε τις ερωτήσεις αλλά και τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων.

Ο Αντιδήμαρχος Καπανδριτίου κ. Δημήτρης Βελτανιώτης, ο οποίος παρακολούθησε την ενημέρωση, παρενέβη εκφράζοντας τη διαφωνία του σχετικά με το λόγο που μπαίνουν οι φωτιές, καθώς πιστεύει ότι δεν είναι λόγω της οικοπεδοποίησης. Στηρίζοντας τον ισχυρισμό του αυτό, ανέφερε ότι «Από το 1980 μέχρι σήμερα οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή οφείλονταν αποδεδειγμένα σε τυχαία περιστατικά και όχι σε εμπρησμούς. Η περιοχή μέχρι και το Μαραθώνα δεσμεύτηκε και κρίθηκε αναδασωτέα».

Ο κεντρικός ομιλητής, απάντησε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «Το δάσος που καίγεται πρέπει να παραμένει δάσος, να μην αποχαρακτηρίζεται και πρόσθεσε ότι πολλές φορές έχουν παρουσιαστεί ως «τυχαίοι» οι εμπρησμοί. Ακόμα όμως και αν αναφερθούμε σε τυχαία περιστατικά, το αποτέλεσμα της καταστροφής ποιο ήταν; Να μην υπάρχει οργανωμένη δόμηση στην Ανατολική Αττική και μέσα στο δάσος να υπάρχουν σπίτια και μέσα στα σπίτια δάσος. Δημιουργήθηκε μια τεράστια κατασκευαστική επιχειρηματικότητα. Αυτός είναι ο Καπιταλισμός».

Ο κ. Κώστας Βάθης, εκ μέρους του «Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου ο Άγιος Αθανάσιος», ανέφερε το πρόσφατο περιστατικό που αντιμετώπισαν και ανέτρεψαν οι κάτοικοι του Χαλκουτσίου, με την τοποθέτηση κεραίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας μέσα σε δασική έκταση. Κατά περίεργο τρόπο υπήρχε άδεια από το Δασαρχείο και πιθανότατα και από το Δήμο, αν και ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης τάχθηκε κατά της τοποθέτησης και πάρθηκε και σχετικό ψήφισμα σε Δημοτικό Συμβούλιο.