Πολιορκείται το ακριτικό Καστελόριζο από πρόσφυγες – Το αδιαχώρητο στα hot spots

20.2.2016

Μέσω Καστελόριζου επιχειρούν οι δουλέμποροι να μεταφέρουν στην Ελλάδα όσους περισσότερους πρόσφυγες μπορούν μπορέσουν περισσότερους πριν αναλάβουν επιχειρήσεις οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Αυτή τη στιγμή διπλάσιοι από τους κατοίκους είναι οι μετανάστες-πρόσφυγες στο Καστελλόριζο, γεγονός που προβληματίζει έντονα την τοπική κοινωνία, αφού οι διακινητές βρήκαν «πέρασμα» στο νησί.

Σύμφωνα τους ντόπιους, ο αριθμός τους φτάνει πλέον στους 740, την ώρα που οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 250 αυτή την εποχή.

Οι δυνάμεις επιτήρησης που υπάρχουν στην περιοχή είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστος είναι και ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο νησί.

Μεταξύ των 740 προσφύγων που βρίσκονται στο Καστελλόριζο, πάνω από 300 είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο χώρος διαμονής που τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο είναι ευπρεπής, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Οι εθελοντές πάντως δίνουν καθημερινή μάχη για να μπορέσουν να τους εξυπηρετήσουν.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, την Παρασκευή αναμένεται να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, αφού με πλοίο της γραμμής πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρόδο αρκετοί από αυτούς.

Στο μεταξύ, στην τουρκική πόλη «Κας» (Αντίφυλλος) που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, απέναντι από το Καστελλόριζο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, που καθημερινά στέλνονται στο νησί με τη βοήθεια των τουρκικών κυκλωμάτων. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής για να υπάρχει… τάξη στην όλη διαδικασία που ακολουθείται.

Σήμερα στη Λέσβο έφρασαν πάνω από 2060 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ το αδιαχώρητο γίνεται στα hotspots τα οποία σε λίγο δεν θα επαρκούν.

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών για την κατάσταση στο Καστελόριζο, λόγω της μεγάλης προσέλευσης προσφύγων και μεταναστών, κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Ο βουλευτής της ΝΔ, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  • Ποια η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης στις εθνικά ευαίσθητες περιοχές των συνόρων της χώρας και τι μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια στο νησί;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μεταφερθούν έγκαιρα οι πρόσφυγες από το νησί;
  • Ποιες ενέργειες έχει κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει την τακτικότερη σύνδεση του νησιού με την Αθήνα, κυρίως τώρα που το νησί βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις;
  • Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί;