Πολύωρη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μαξίμου μεταξύ Πρωθυπουργού και αρμόδιων φορέων των νησιών του Αιγαίου

6.11.2015

Προβληματισμός και ανετοιμότητα για την αντιμετώπιση του θέματος

Στην τετράωρη σύσκεψη στο Μαξίμου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες των νησιών του Αιγαίου, ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό, Προσλήψεις, χρήματα και διαβεβαιώσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έκαναν λόγο για ουσιαστική συνεργασία και εξερχόμενοι τόνισαν ότι στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα ζητήματα.  Έθεσαν το θέμα της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά αυτά και ζήτησαν σχέδια στήριξης των κοινωνιών που δέχονται το μεγάλο προσφυγικό κύμα αλλά και προσλήψεις στα τμήματα του λιμενικού, της αστυνομίας και των τοπικών δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά που απορροφούν το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα.

Παράλληλα εξέφρασαν την αγωνία τους για το πού θα οδηγηθεί η κατάσταση καθώς οι πρόσφυγες φθάνουν κατά χιλιάδες, ενώ ο δήμαρχος Μυτιλήνης έθεσε και το θέμα το πού θα ταφούν οι νεκροί.

Ο κ. Τσίπρας τους υποσχέθηκε προσλήψεις κατ’ εξαίρεση από τις επιταγές του Μνημονίου και έδωσε τις διαβεβαιώσεις ότι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά τους ή έστω να παραταθεί ο χρόνος για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

Καλογήρου: Η ένταση του προβλήματος μας έχει ξεπεράσει

«Στην τετράωρη συζήτηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό, το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε όλοι ήταν ότι η ένταση του προβλήματος μας έχει όλους ξεπεράσει. Δεν είναι πλέον η στιγμή για ευχολόγια ούτε για καλές προθέσεις. Αυτές θα πρέπει να αποδειχθούν με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες ουσιαστικές παρεμβάσεις και θεσμικές, όπου χρειάζεται», δήλωσε η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, μετά το πέρας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, για το προσφυγικό.

«Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να συνδράμει ώστε να μπορέσει να εκπονηθεί ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στήριξης για τα νησιά τα οποία επιβαρύνονται τόσο πολύ τους τελευταίους πέντε μήνες», πρόσθεσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ότι ο κ. Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα «και θα εκπονηθεί για τις δύο Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου».

Η κ. Καλογήρου είπε ακόμη, ότι εκτός από την τεράστια ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, υπάρχει και το πολύ σοβαρό ζήτημα της επιβάρυνσης των νησιωτών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, «επομένως προσδοκούμε πάρα πολλά από αυτό το ειδικό πρόγραμμα στήριξης».

Ανέφερε ότι αυτές τις μέρες αναμένει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης ενόψει Χειμώνα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο. Επισήμανε τέλος ότι μπροστά στο επείγον του ζητήματος, «η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν μπορεί να στέκεται άλλο εμπόδιο για να έχουμε έργα και ουσιαστικές παρεμβάσεις».

Συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Για το σοβαρό θέμα των προσφυγικών ροών συνεδριάζει εκτάκτως αύριο, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι και σύμφωνα με πληροφορίες, το «παρών» θα δώσει ο κ. Μουζάλας. Ο αρμόδιος υπουργός θα ενημερώσει το κόμμα για τις τελευταίες εξελίξεις τόσο ως προς τα «κύματα» προσφύγων που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, όσο και για τον κύκλο επαφών της κυβέρνησης με τον Μ. Σουλτς και με τους επικεφαλής των τοπικών κοινωνιών.