Πολύ κακό για το τίποτα – Η Τουρκία δεν εγκλώβισε τα Ρωσικά πλοία στο Βόσπορο

1.12.2015

Σάλος δημιουργήθηκε πριν από λίγες ώρες με δημοσιεύματα που  κινδυνολογούσαν για στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ Ρωσίας Τουρκίας. Αφορμή η αναμονή δεκάδων Ρωσικών πλοίων στα Στενά του Βοσπόρου περιμένοντας το «πράσινο φως» της Τουρκίας, που παρερμηνεύτηκε ως παραβίαση, από πλευράς της Τουρκίας, του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Montreux.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στρατιωτική πηγή στο  πρακτορείο RIA Novosti, τα ρωσικά πλοία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διέλευση από τον Βόσπορο και τα Στενά των Δαρδανελίων. Παράλληλα η ίδια ανώνυμη πηγή αναφέρει ότι δεν υπήρξε κάτι το ασυνήθιστο στη «συνάντηση» του ρωσικού πλοίου Yauza με τουρκικό υποβρύχιο στα Δαρδανέλια.

Σύμφωνα πληροφορίες οι τουρκικές Αρχές που διαχειρίζονται την θαλάσσια κυκλοφορία στα Στενά συχνά σταματούν τη διέλευση λόγω ομίχλης ή επιτρέπουν τη διέλευση μόνο από μία κατεύθυνση εξαιτίας του συνωστισμού πλοίων. Λόγω φόρτου εργασίας ή άσχημων καιρικών συνθηκών,είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται προβλήματα στη διέλευση των Ρωσικών πλοίων από τα Στενά.

Στον απόηχο της κατάρριψης του Ρωσικού Su-24 στη συροτουρκική μεθόριο και του «πολέμου» δηλώσεων Πούτιν-Ερντογάν με φόντο το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και η τεταμένη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, οδήγησε ορισμένα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης να αναμεταδίδουν ότι οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από το Στενό του Βοσπόρου, με αποτέλεσμα δεκάδες ρωσικά πλοία να βρίσκονταν σε αναμονή από τη Δευτέρα, γεγονός που καθιστά σαφή την παραβίαση των διεθνών κανόνων.