«Που ‘ναι τα χρόνια ωραία χρόνια…»-Μια καταπληκτική μουσικοθεατρική παράσταση

Ήταν ωραία τα χρόνια τα παλιά. Μπορεί δύσκολα, αλλά ανεπιτήδευτα. Οι άνθρωποι πιο κοντά στις γειτονιές. Πιο ενωμένοι μέσα στις αυλές. Ο περιπτεράς δεν ήταν ξένος και τα «μυστικά» γίνονταν κοινό στοιχείο της ζωής. Η ξενιτιά αποτελούσε τη μόνη πολλές φορές διέξοδο δουλειάς, στη μεταπολεμική Ελλάδα, που τσάκιζε ακόμα και τον έρωτα νέων ανθρώπων.

Αλήθεια, που είναι σήμερα τα χρόνια τα παλιά; Τα πονεμένα, αλλά αυθεντικά χρόνια που περάσαμε; Αυτά που με μοναδικότητα έκανε τραγούδι ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής;

Όλες αυτές τις γλυκιές αναμνήσεις του χθες, την Ελλάδα της γειτονιάς που αφήσαμε οριστικά πίσω μας, ήρθε να ζωντανέψει ξανά η Μουσικοθεατρική παράσταση  «Που ‘ναι τα χρόνια ωραία χρόνια…» το βράδυ της Κυριακής 15 και Δευτέρας 16 Ιουλίου, στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς. Μια παράσταση αφιέρωμα στα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή,  με τα οποία μεγαλώσαμε και σιγοτραγουδήσαμε.

Μια καταπληκτική παράσταση, ένα μουσικό πανόραμα που με αφορμή τα τραγούδια του αγαπημένου μας Έλληνα συνθέτη ζωντανεύει στη σκηνή καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων της δεκαετίας του ΄60 που κυνηγούσαν  το όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

Προσωπικές αναμνήσεις του συνθέτη βασισμένες στα βιβλία του «Ανοιχτά παράθυρα κλειστά παντζούρια», «Στα διώροφα έμεναν οι όμορφες» και «Χρόνια σαν βροχή» καταγράφουν μνήμες και ιστορίες για τις γειτονιές, τις συμπεριφορές, τα εύθυμα περιστατικά αλλά και τις πίκρες ενός ολόκληρου λαού που αγωνιούσε να σταθεί στα πόδια του.

Εικόνες δοσμένες με χιούμορ, συγκίνηση αλλά και μαγεία, με όμορφα απλά σκηνικά που αποτύπωναν την εποχή. Οκτώ ηθοποιοί επί σκηνής, μια παρέα  σε ένα Κυριακάτικο τραπέζι, μας μάγεψαν με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους.

Μας έκαναν να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, να αναπολήσουμε το χθες, να θυμηθούμε τις αφετηρίες μας στο χωριό, στην επαρχία ή στην παλιά Αθήνα. Να σιγοτραγουδήσουμε για τους χαμένους παιδικούς μας έρωτες, τις αγωνίες και τους φόβους μας, να κλάψουμε και στο τέλος με ένα ζεστό χειροκρότημα να ανταποδώσουμε στους πρωταγωνιστές τη γλύκα που πλημμύρισε τα σωθικά μας.

Οι ηθοποιοί Γιάννης Παπαθανάσης, Κορίνα Αλεξανδράτου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Αντώνης Βαρθαλίτης Σμαράγδα Τσίρκα, Δημήτρης Πάσιος και Στεφανία Δράκου, με τον σκηνοθέτη Γιώργο Φρατζεσκάκη, κατέθεσαν την ψυχή τους επί σκηνής, σε μια υπέροχη παράσταση που θα ανέβει το καλοκαίρι σε πολλούς δήμους της Αττικής και πρέπει όλοι να την απολαύσουμε για να μην ξεχνάμε ποτέ τις αφετηρίες μας.

Κείμενα-Σκηνοθεσία: Γιώργος Φραντζεσκάκης

Σκηνικά-Κουστούμια: Σάββας Πασχαλίδης

Διασκευή-Ενορχήστρωση: Κώστας Χαριτάτος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά