Πράξη πολέμου του Ισλαμικού κράτους καταγγέλλει ο Ολάντ

14.11.2015

Οι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους είναι υπεύθυνοι των φρικτών και πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που τους κατονόμασε.

«Ήταν πράξη πολέμου» όσα συνέβησαν τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου που αιματοκύλησαν την Γαλλική πρωτεύουσα, είπε στο διάγγελμα του ο Γάλλος Πρόεδρος. Για οργανωμένες επιθέσεις που σχεδιάστηκαν στο εξωτερικό, αλλά πραγματοποιήθηκαν με βοήθεια και από το εσωτερικό της χώρας, έκανε λόγο ο κ. Ολάντ τονίζοντας:

«Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου (…) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με συνεργούς στο εσωτερικό, που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει».

 Παράλληλα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ ανακοίνωσε πως  τη Δευτέρα θα μιλήσει σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, από την πλευρά του, δήλωσε πως «περισσότερο απαραίτητο από ποτέ» είναι να υπάρξει ένας «συντονισμός του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και πρόσθεσε:

«Ένας από τους στόχους της σημερινής συνόδου στη Βιέννη είναι ακριβώς να δούμε συγκεκριμένα πώς μπορούμε να ενισχύσουμε κι άλλο τον διεθνή συντονισμό στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» τόνισε, καθώς βρίσκεται στη Βιέννη για τη διεθνή συνδιάσκεψη για τη Συρία.

Νωρίς το πρωί γνωστοποιήθηκε ότι αναζητούνται δύο άτομα, που φέρονται να συμμετείχαν στις επιθέσεις,  ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για το μακελειό. Ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας δεν είναι σε θέση να αποκλείσει με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν συνεργοί των τρομοκρατών ή οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα έτοιμα να δράσουν και πάλι.

.