Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα “Το διαδίκτυο ως μέσον επικοινωνίας και οι απειλές του” στις Ιστορικές Φυλακές Ωρωπού

 

Το διαδίκτυο είναι  το νέο μέσο επικοινωνίας. Το 50% του πλανήτη είναι μέλος ενός τεράστιου χωριού που λέγεται κυβερνοχώρος. Μέσα από αυτόν επικοινωνούν οι άνθρωποι, κινείται η οικονομία, διοικούνται επιχειρήσεις, διακινούνται υπηρεσίες,  βρίσκεις θέσεις εργασίας και γενικώς, γίνεται η καθημερινή επαφή και συναλλαγή των ανθρώπων ανά την υφήλιο.

Οι θετικές αλλά και οι αρνητικές πτυχές της χρήσης του διαδικτύου παρουσιάστηκαν αναλυτικά, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, σε ενημερωτική ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ωρωπού, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ωρωπού και η Διεύθυνση Δίωξης  Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. στην αίθουσα «Τέχνης και Πολιτισμού», στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού, με θέμα: «Διαδίκτυο και Ασφάλεια στο κυβερνοχώρο».

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Διευθυντής της Δίωξης  Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχος κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου  και η κα Αιμιλία  Δουκέρη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη χρήση του Διαδικτύου. Η ψυχολόγος του Δήμου, κα Ασημίνα Καλογράνη, στην εισαγωγική  ομιλία της αναφέρθηκε στο νέο τρόπο παγκόσμιας επικοινωνίας, το Διαδίκτυο, ο οποίος, πλέον, καθορίζει τη ζωή μας.

Ο κ. Παπαπροδρόμου ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί την τελευταία του ημερίδα για το Διαδίκτυο, ως Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την πραγματοποιούσε στον ιστορικό χώρο των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού, μιας και  αλλάζει διεύθυνση καθηκόντων.

Επεσήμανε ότι «Η βάση της ορολογίας του διαδικτύου είναι η ελληνική γλώσσα και πάνω σε αυτή στήθηκε όλο το εγχείρημα της social  media».

Επίσης τόνισε ότι «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο δεν υπάρχει. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εργάζεται για να προστατεύσει τους χρήστες και να απομονώσει τους κυβερνοεγκληματίες. Καθημερινά δίνουμε οδηγίες για τη χρήση του γιατί, πλέον, ο κυβερνοχώρος αποτελεί την Πέμπτη διάσταση. Είμαστε όλοι συγχωριανοί σε ένα μεγάλο άγνωστο χωριό».

Και πρόσθεσε: «Η χώρα μας θωρακίστηκε νομικά με το νόμο 4411/2017 που αφορά τον κυβερνοχώρο την χρήση του και την αντιμετώπιση των εγκλημάτων. Η νομοθετική ρύθμιση λειτουργίας του Διαδικτύου ξεκίνησε το 2002 και είναι στο πλαίσιο λειτουργίας της νομοθεσίας σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι «Το 50% του πληθυσμού της γης χρησιμοποιεί  το διαδίκτυο, ενώ το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16-24 ετών που μπαίνει στο κυβερνοχώρο αγγίζει το 89,5% και το 67,5 % συμμετέχει σε ιστοσελίδες. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, καθώς  υπάρχει  η ανωνυμία και είναι εύκολη η δράση επιτήδειων που πρέπει να εντοπιστούν και να συλληφθούν, εφόσον προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις. Ζούμε σε μια άλλη εποχή και  πρέπει να βλέπουμε  τον κόσμο ως μέλη του κυβερνοχώρου και τη διάχυση της πληροφορία».

Η κα Αιμιλία Δουκέρη αναφέρθηκε στο bullying μέσω του διαδικτύου και τις επιπτώσεις που έχει, κυρίως, στα άτομα νεαρής ηλικίας. Έκανε αναφορά στους τρόπους δράσεις του αλλά και πως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επιχειρεί να εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις, να σώσει ανθρώπινες ζωές αλλά και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη παραβατικά άτομα».

Το συμπέρασμα της πολύ ενδιαφέρουσας αυτής ημερίδας ήταν ότι το διαδίκτυο είναι ένας νέος απέραντος κόσμος επικοινωνίας ο οποίος, όσο εύχρηστος κι αν είναι, άλλο τόσο επικίνδυνος είναι και, πιθανόν, εγκληματικός. Χρειάζεται συνετή, λελογισμένη  χρήση. Να αποκλείονται άγνωστα άτομα ή άτομα που κινούν υποψίες για εγκληματική δράση. Για αυτό η συνεργασία με την Διεύθυνση Δίωξης  Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι αναγκαία για την αποφυγή εγκληματικών πράξεων και την προστασία των χρηστών του διαδικτύου.