Πρασσάς: Ο μηχανισμός που δρουν τα εμβόλια και το post covid σύνδρομο

Αυτός ο ιός θα μείνει ενδημικά μαζί μας. Η πιο δύσκολη επαφή με τον ιό είναι η πρώτη επαφή. Να προλάβουμε να φτιάξουμε τα εργαλεία ανοσίας για την πρώτη επαφή μαζί του. Τα εμβόλια δεν λειτουργούν σαν ασπίδα. Αντί να χρειαστεί 10 μέρες για να ξυπνήσει η άμυνά μου, θα ξυπνήσει σε 1 μέρα με αποτέλεσμα να μην προλάβει ο ιός να κατέβει στο αναπνευστικό μου σύστημα και να μου κάνει μια μεγάλη πνευμονία. Τα εμβόλια είναι μια μικρή παρέμβαση

O κ. Γιάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, περιέγραψε το σύνδρομο long covid αλλά και το μηχανισμό με τον οποίο δρουν τα εμβόλια κατά των ιογενών λοιμώξεων.

«Η υποχρεωτικότητα ή όχι του εμβολίου δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Τορόντο έχουν βγάλει ανακοίνωση ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πάνε σε παύση πληρωμής για δύο εβδομάδες και αν δεν προχωρήσουν τον εμβολιασμό τους πάνε σε παύση συμβολαίου.

Θεωρώ αυτονόητο όταν κάποιος δουλεύει σε υγειονομικό χώρο να πρέπει κατά βάση γιατί κινείται σε ένα χώρο που υπάρχουν άνθρωποι ευπαθείς να εμβολιάζονται. Η φυσική ανοσία είναι πολύ ισχυρή αλλά μια έξτρα δόση τονώνει τα εξουδετερωτικά αντισώματα και μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσουμε τον ιό και να τον μεταφέρουμε.»

Ερωτηθείς για το long covid σύνδρομο σημείωσε: «πως δεν αφορά αποκλειστικά το συγκεκριμένο ιό. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στον συγκεκριμένο ιό γιατί ο υποδοχέας που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στο σώμα μας εκφράζεται σε όλους τους ιστούς μας και μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη συστημική βλάβη. Το μακροχρόνιο covid είναι μια πραγματικότητα δεν είναι απλά ένα μετατραυματικό στρες.

Έχουν πέσει δισεκατομμύρια σε έρευνες για το μακροχρόνιο covid, γιατί η ουρά αυτή της πανδημίας είναι ότι άτομα θα κλειδώσουν σε μια κατάσταση στην οποία για πολλούς μήνες αν όχι χρόνια δεν θα μπορούν να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους.

Στο 1% να πάρουμε επειδή έχουμε πολλές λοιμώξεις σημαίνει ότι κάποιες χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα έχουν κλειδώσει σε αυτή τη παθολογική κατάσταση.  Νευρολογικές διαταραχές, διαταραχές στο αναπνευστικό, των νεφρών. Το πιο γνώριμο είναι η κόπωση. Ένας ασθενής 35 χρονών έκανε τρίαθλο και τώρα μετά από 8 μήνες νόσησης πλένει τα δόντια του και κουράζεται.»

«Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξει κάποιος τον ιό από το εμβόλιο. Η covid είναι μια ασθένεια που υπάρχει θεραπεία, είναι το εμβόλιο. Οι αρμόδιες αρχές έχουν κάνει όλες τις κλινικές μελέτες και λένε πάτε να εμβολιαστείτε, είναι παράξενο που ο κόσμος βάζεις τις προκαταλήψεις του, τους ψίθυρους από πάνω από τους θεσμούς».

«Είναι καθαρά θέμα προκαταλήψεων. Έχει να κάνει με την έλλειψη εμπιστοσύνης. Αν δεν εμπιστεύεσαι την αρμόδια αρχή είσαι έρμαιο στην παραπληροφόρηση. Νιώθω λίγο θυμό με τα άτομα του σιναφιού μου που ενώ έχουν εμβολιαστεί πατάνε πάνω στο φόβο του κόσμου για να δημιουργήσουν μια δημοφιλία γύρω από το όνομά τους.»

«Αυτός ο ιός θα μείνει ενδημικά μαζί μας. Η πιο δύσκολη επαφή με τον ιό είναι η πρώτη επαφή. Να προλάβουμε να φτιάξουμε τα εργαλεία ανοσίας για την πρώτη επαφή μαζί του. Τα εμβόλια δεν λειτουργούν