Πρασόπιτα

18.6.2016

της Ουρανίας Κάτσενου                                       

Καλησπέρα σας. Σήμερα θα φτιάξουμε πρασόπιτα. Είναι μια εύκολη, νόστιμη, εύγευστη  πίτα και μπορεί να γίνει όλες τις εποχές του έτους. Το καλύτερο θα ήταν όταν τα πράσα είναι στην εποχή τους. Πάρτε χαρτί και μολύβι ξεκινάμε…

ΥΛΙΚΑ

1κ. Πράσα

100γρ. Τραχανά γλυκό

100γρ. Τυρί κίτρινο τύπου «edam»

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

4-5 κρεμμυδάκια χλωρά

τρίμμα από τζίντζερ (πιπερόριζα)

κλωναράκια μάραθου

500γρ. φύλλο κρούστας

30ml ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

κύμινο

ρίγανη

θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα πράσα. Τα κόβουμε στη μέση για να βγάλουμε το σκληρό από τη μέση, αν τυχόν υπάρχει, και το κάθε κομμάτι το κόβουμε πάλι στη μέση. Έπειτα τα  σοτάρουμε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.

Στη συνέχεια τα μετακινούμε σε ένα άλλο σκεύος ούτως ώστε και να κρυώσουν και να μπορούμε να δουλέψουμε τη γέμιση μας. Προσθέτουμε τον τραχανά, το τυρί, το μάραθο, το τζίντζερ, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί η γέμιση.

Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα μέτριο ταψί. Απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα αφού τα λαδώσουμε. Απλώνουμε 4 φύλλα στο κάτω μέρος του ταψιού αφού πρώτα τα ραντίσουμε με ελαιόλαδο. Και εν συνεχεία βάζουμε αλλά 4 φύλλα, αφού κάθε φορά ρίξουμε από μια στρώση γέμιση. Στο τέλος τοποθετούμε 4 φύλλα αφού τα λαδώσουμε.

Χαράζουμε τη πίτα σε κομμάτια. Ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνουν τραγανά τα φύλλα.

Τη βάζουμε στο φούρνο αφού τον έχουμε προθερμάνει πιο πριν στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Την ψήνουμε στους 200 βαθμούς  στις αντιστάσεις με αέρα για 30-45 λεπτά να ροδίσει από πάνω. Σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη

Ουρανία Κάτσενου, Σεφ
Ουρανία Κάτσενου, Σεφ