Επιμέλεια κειμένου: Αθηνά Γρέκα –ειδικός παθολόγος-Γεροντολόγος
Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «θαλασσοθεραπεία», προκειμένου να περιγράψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.
Σε ποιες περιπτώσεις όμως η θάλασσα λειτουργεί θεραπευτικά για τον οργανισμό μας;
Το κολύμπι σε θαλασσινό νερό βελτιώνει την καρδιοαγγειακή λειτουργία του οργανισμού. Αλήθεια ή μύθος;
Είναι αλήθεια πως το κολύμπι βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία καθώς είναι ήπιας μορφής άσκηση, η οποία ενεργοποιεί ευχάριστα το μυϊκό μας σύστημα.
Έρευνες έχουν δείξει πως ως άσκηση βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό.
Οι ζεστοί μήνες του καλοκαιριού είναι μία περίοδος όπου η αρτηριακή πίεση και ιδίως η συστολική (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) τείνει να μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 5-10 mmHg, γεγονός το οποίο αποδίδεται τόσο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όσο και στον τρόπο ζωής.
Λόγω της ζέστης προκαλείται αυξημένη εφίδρωση με αποβολή ηλεκτρολυτών (ιδίως νατρίου) και αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση σε όσους εκτίθενται στον ήλιο, ιδίως τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας. Ρόλο παίζει και η έκθεσή μας στον ήλιο καθ’ αυτή, καθώς οδηγεί στη σύνθεση δύο ουσιών (της βιταμίνης D και της παραθορμόνης) που επηρεάζουν τα επίπεδα της πίεσης.
Η υπόταση εκδηλώνεται με ζάλη, καταβολή δυνάμεων, ανορεξία και αίσθημα παλμών.
Ο κίνδυνος εμφάνισής της είναι υψηλότερος όταν υπάρχουν απότομες και ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας, διότι οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί του οργανισμού των υπερτασικών δυσλειτουργούν.
Το ίδιο ισχύει και όταν συνυπάρχει αυξημένη περιβαλλοντική θερμοκρασία με υψηλά επίπεδα υγρασίας και ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα
Το θαλασσινό νερό περιέχει ζωτικά στοιχεία, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και ζωντανούς μικροοργανισμούς που μπορούν να παράγουν αντιβιοτική και αντιβακτηριακή δράση συμβάλλοντας στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συστατικά του θαλασσινού νερού απορροφώνται εύκολα και χρησιμοποιούνται από το σώμα μας, ενώ κολυμπάμε.
Παράλληλα, εισπνέοντας τον θαλασσινό αέρα ενισχύεται το ανοσοποιητικό.
Επιπλέον, ειδικοί ισχυρίζονται ότι το κολύμπι σε θαλασσινό νερό ανοίγει τους πόρους στο δέρμα, ενώ επιτρέπεται η απορρόφηση των θαλάσσιων μετάλλων και η αποβολή των τοξινών που προκαλούν διάφορες ασθένειες.
Γιατί υπάρχει πλέον η τάση να καταναλώνουμε θαλασσινό αλάτι; Έχει αυξημένα οφέλη για την υγεία μας;
Το θαλασσινό αλάτι σε αντίθεση με το table salt έχει αυξημένη περιεκτικότητα ιχνοστοιχείων τα οποία βοηθάνε τον οργανισμό να παραμένει ενυδατωμένος χωρίς όμως να κατακρατάει υγρά.
Επίσης οι ηλεκτρολύτες που βρίσκονται στο θαλασσινό αλάτι – μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και νάτριο – είναι απαραίτητοι για την υγεία του μυϊκού συστήματος, του εγκεφάλου και της καρδιαγγειακής υγείας.
Έρευνες έχουν δείξει πως το μαγνήσιο στο θαλασσινό αλάτι όχι μόνο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αλλά βοηθάει και στην χαλάρωση του σώματος.
Πως επιτυγχάνει η θάλασσα να μας χαλαρώνει;
Η θάλασσα μάς χαλαρώνει και μάς ηρεμεί καθώς αποτελεί ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα.
Το νερό έχει χαλαρωτικές ιδιότητες καθώς τα ιχνοστοιχεία που περιέχει επιτρέπουν στον οργανισμό να προσλαμβάνει περισσότερο καθαρό οξυγόνο.
Ο ήχος των κυμάτων βοηθάει και αυτός στη χαλάρωση καθώς βοηθάει το νου να ησυχάσει.
Τι πρέπει να προσέχουμε στη θάλασσα ;
Κατά την παραμονή μας στη θάλασσα είναι σημαντικό να προσέχουμε και να προφυλασσόμαστε από τις δυνατές ακτίνες του ηλίου.
Η χρήση αντηλιακού, με SPF 30+, βοηθάει στην προφύλαξη του δέρματος.
Τις ώρες αιχμής (12μμ-4μμ) είναι βοηθητικό να βρίσκουμε κάποιο σκιερό μέρος ώστε να αποφύγουμε κάποια πιθανή ηλίαση.
Επίσης πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα νερού για να αποφύγουμε πιθανές αφυδατώσεις
Στα πόσα μπάνια βλέπουμε τη διαφορά στον οργανισμό μας;
Έρευνες έχουν δείξει πως το ελάχιστο όριο είναι τα 20 μπάνια, καθώς τότε ο οργανισμός φαίνεται να μπαίνει σε πιο ενεργή διαδικασία αφομοίωσης των θετικών αποτελεσμάτων. Ένας ικανοποιητικός αριθμός την εβδομάδα θα ήταν τρία μπάνια ώστε ο οργανισμός να ξεκινήσει να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία.
Οι κράμπες εμφανίζονται συχνότερα το καλοκαίρι επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Οδηγίες:
Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρετε καλό κολύμπι. Η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;
Καλό είναι να κολυμπάμε με παρέα.
Περίμενουμε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσουμε.
Καλό είναι, όμως, ν’ αποφεύγουμε να μπαίνουμε τελείως νηστικοί στο νερό ή αφυδατωμένοι .
Εάν εμφανιστεί κράμπα, τι να κάνετε;
Αν κολυμπάτε στα βαθιά και σας πιάσει κράμπα στο πόδι, προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας.
Γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με τα δάχτυλα του χαλαρού σας ποδιού να τεντώσετε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων.
Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή, σε ύπτιο στυλ.
Όταν βγείτε στην παραλία, είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια κάποιου άλλου, κάντε διατάσεις στο σημείο της κράμπας ή ελαφρύ μασάζ.
Πιείτε πολύ νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας.
Στη συνέχεια κάντε ένα ζεστό μπάνιο για να ανακουφίσετε το σημείο από τον πόνο.
Οι κράμπες είναι αθώες στην πλειονότητά τους, δεν υποκρύπτουν δηλαδή κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν επιμένουν πάντως για μεγάλο διάστημα, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό σας.
Άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι απαραίτητο να ασκούνται καθημερινά για να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.
Το κολύμπι είναι η ευκαιρία για όλους και ειδικότερα για τα άτομα τρίτης ηλικίας να αποκτήσουν μια καλή φυσική κατάσταση με ασφάλεια.
Το κολύμπι δεν είναι μόνο ένα θερινό σπορ, αλλά για τα άτομα τρίτης ηλικίας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη εποχή για τη βελτίωση του μυοσκελετικού, του κυκλοφορικού και του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.