Προβάδισμα της Ν.Δ. από την εκλογή Μητσοτάκη δείχνουν οι έρευνες

20.1.2016

Μία ακόμη έρευνα της κοινής γνώμης καταγράφει την τάση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24.

Τα στοιχεία είναι ενδιαφέροντα γιατί η περίοδος δεν είναι προεκλογική υπάρχει χαλαρή αντιμετώπιση της κοινής γνώμης και σαφώς δεν έχουν καταγραφεί αξιόλογες πολιτικές αλλαγές πέραν φυσικά της αλλαγής ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία που χαρακτηρίζει και την συμπεριφορά των πολιτών προς τα κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που είναι εμφανές είναι ότι ο κ Μητσοτάκης έχει πάρει έναν «αέρα» τον οποίο θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει στο μέλλον και κάτω από την βεβαιότητα όπως καταγράφουν οι έρευνες ότι οι επόμενες εκλογές με τα σημερινά δεδομένα δεν θα βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 4% στην πρόθεση ψήφου, ενώ προηγείται και στην παράσταση νίκης, Συγκεκριμέα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28% έναντι του 24% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή με 5,5%, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Λαϊκή Ενότητα εισέρχεται στη Βουλή με το οριακό 3%. Αντίθετα, η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται πως δεν έχουν το απαιτούμενο ποσοστό. Συγκεκριμένα, η ΕΚ λαμβάνει 2,5%, ενώ Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛ 2%.

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά με 44% έναντι του 40% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, καταλληλότερος για την πρωθυπουργία εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 27%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 25%. Πάντως, η πιο δημοφιλής απάντηση είναι το ΚΑΝΕΝΑΣ από τους δύο με 41%.