Προβληματισμένος ο Δ. Αβραμόπουλος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη «Ζώνη Σένγκεν»

3.12.2015

Τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ειδικά μετά την προειδοποίηση ότι εάν δεν βελτιωθεί στη διαχείριση του Προσφυγικού θα εξέλθει από τη Ζώνη του Σένγκεν, υπογραμμίζει σε δήλωσή του στην Καθημερινή ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Απαντώντας στην ερώτηση «κατά πόσο υπάρχει στο τραπέζι αυτή τη στιγμή το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν», ο επίτροπος απάντησε ότι «η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της, θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές, αλλά και δεν ωφελεί, ούτε προσφέρει λύσεις».

Επεσήμανε επίσης πως «η Προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής. Και δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι «παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα».

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε επίσης ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη – Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

«Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της Ζώνης Σένκγεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή» κατέληξε.