Προβληματισμένο το ΔΝΤ για την Ελλάδα

4.12.2015

Εξαιρετικά προβληματισμένοι φέρονται οι επικεφαλείς του ΔΝΤ για το αν και πότε θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης και μια τέτοια απόφαση φαίνεται ότι θα  καθυστερεί.

Ο Αντρέας Αντριάνο, ένα στέλεχος του Γραφείου Τύπου του ΔΝΤ, διευκρίνισε ότι η απόφαση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα ληφθεί τον Ιανουάριο αλλά το θέμα θα αρχίσει να εξετάζεται τον Ιανουάριο και η απόφαση «δεν θα ληφθεί σύντομα».

Ο κ. Αντριάνο υπενθύμισε πως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις έχει δηλώσει  στην Ουάσιγκτον πως «θα συμμετάσχουμε σε αυτήν την αξιολόγηση (μαζί) με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μόνο τότε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το ποια θα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ όσον αφορά την χρηματοδότηση. Και αυτό θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση τότε, του πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ποιά θα είναι η ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε ο Τζέρι Ράις.

Πάντως από την Κομισιόν υποστηρίζουν όπως παραδέχτηκε και ο κ. Τούσκ ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί περίπου το Φεβρουάριο, καθώς τότε θα υπάρχει συνολική και καθαρή εικόνα της πορείας των μεταρρυθμίσεων που θα έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε το ασφαλιστικό η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα το φέρει στη Βουλή στα μέσα του επόμενου μήνα.