Προσκυνηματική επίσκεψη του Δημάρχου Τανάγρας Β. Περγάλια στον Άγιο Δημήτριο Τροβάτου

Προσκυνηματική επίσκεψη στο Τροβάτο Ευρυτανίας πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας συνοδευόμενος από μέλη της Δημοτικής Αρχής, με την ευκαιρία της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, κομμάτι του οποίου βρίσκεται εκεί και φυλάσσεται στον ΄Αγιο Δημήτριο.

Ο Δήμαρχος και τα Μέλη της Δημοτικής Αρχής την παραμονή της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού παρέστησαν στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Άγιο Δημήτριο Τροβάτου, ενώ ανήμερα της γιορτής στη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ευρυτανίας κ.κ. Γεώργιος.

Ακολούθως στη πλατεία του χωριού τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα των Βαλκανικών Πολέμων και του ’40, ενώ κατατέθηκαν και στεφάνια.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τροβάτο» είχε μεριμνήσει για το πατροπαράδοτο τραπέζι το οποίο περιελάμβανε φασολάδα και νηστίσιμα.

Το Τροβάτο είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ευρυτανίας. Το Τροβάτο υπάγεται στον Καλλικρατικό Δήμο Αγράφων.

Η ιστορία της περιοχής είναι μακραίωνη και τα μνημεία της καταμαρτυρούν την προσφορά τους στο Έθνος και στην Ορθοδοξία.

Στο μέρος αυτό ο προσκυνητής εξιλεώνεται ψυχικά, ασκεί αυτοκριτική, αποβάλλει τα ψυχοφθόρα πάθη, αισθάνεται την ανθρώπινη μηδαμινότητά του μπροστά στο θείο Μεγαλείο, αίρεται πάνω από τα εγκόσμια, νιώθει κοντά στο Θεό, αποκαθαίρεται και λυτρώνεται. Αλλά και ο ναός του Αγίου Δημητρίου αποτελεί μνημείο κεφαλαιώδους σημασίας. Στον Άγιο Δημήτριο φυλάσσεται ο Τίμιος Σταυρός, το σπουδαίο αυτό κειμήλιο, ο προστάτης των Απανταχού Τροβατιανών. Αυτή, επίσης, η εκκλησία συνδέεται με τη νεότερη Ιστορία μας, γιατί σ’ αυτή λειτούργησε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο (Αύγουστος – Σεπτέμβριος 1944), στο οποίο δίδαξαν πνευματικές κορυφές, όπως ο Κώστας Σταματίου και ο Μιχάλης Παπαμαύρος, και από το οποίο αποφοίτησαν οι πρώτοι δάσκαλοι της Ελεύθερης Ελλάδας

Κατά την παράδοση ο Τίμιος Σταυρός αρχικά ανήκε σε κάποιον θεοσεβή Τροβατιανό ονομαζόμενο Καλογεράκη, ο οποίος είχε επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους, περί τα μέσα του 14ου αιώνα (1350 μ.Χ.) και έγινε Χατζής, δηλαδή Προσκυνητής των Αγίων Τόπων. Από τους Αγίους Τόπους επιστρέφοντας στο Τροβάτο έφερε μαζί του τον Τίμιο Σταυρό, που ήταν ένας από τους επτά, που είχαν κατασκευαστεί εκεί και καθένας είχε ενσωματωμένο μικρό κομμάτι από το ξύλο του Τίμιου Σταυρού. Ο Σταυρός, που έφερε ο Καλογεράκης από τους Αγίους Τόπους, φυλασσόταν αρχικά στο σπίτι του και κληρονομούνταν από πατέρα σε γιο.

Τελικά, πάντα σύμφωνα με την παράδοση, κάποιος μοναχός Καλογεράκης αφιέρωσε τον Τίμιο Σταυρό στο ναΰδριο της Γέννησης του Σωτήρος, που υπήρχε πολύ παλιά στο Τροβάτο και στη θέση του οποίου στις μέρες μας ο παπά-Πέτρος Νταλλής, με τη βοήθεια των Τροβατιανών, έχτισε καινούριο εκκλησάκι του Σωτήρος, το 1990.

Τον Δήμαρχο Τανάγρας συνόδευαν ο Αντιδήμαρχος Δερβενοχωρίων κ. Νίκος Πέτρου, ο πρώην Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σπύρος Σταμάτης, ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.Τ. κ. Αλέξανδρος Ανυφαντής, ο Αντιπρόεδρος κ. Διομήδης Δριχούτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τροβατιανών Τανάγρας  κ. Λάμπρος Κόκκαλης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκούρτων κ. Γιάννης  Σαμπάνης.