Προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

25.10.2015

Από άκρως φιλελεύθερες ιδέες διακατέχεται ο Πάπας Φραγκίσκος, με τις οποίες επιθυμεί να μπολιάσει στην Καθολική Εκκλησία θέτοντας στο περιθώριο τους συντηρητικούς. Η προσπάθεια ανανέωσης αλλά και προώθησης νεωτεριστικών ιδεών που ο ίδιος θεωρεί εκσυγχρονισμό έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίστηκε χθες επικριτικός ενάντια στους ακραία συντηρητικούς κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας, μετά την ολοκλήρωση συνόδου διάρκειας τριών εβδομάδων των επισκόπων που άμβλυνε το δόγμα της Καθολικής εκκλησίας σχετικά με τα διαζύγια, αλλά διατήρησε την σκληρή γραμμή ενάντια στους ομοφυλόφιλους.

Σε μια ομιλία του, ο Πάπας δήλωσε πως οι ηγέτες της εκκλησίας θα πρέπει να αντιμετωπίζουν δύσκολα θέματα “χωρίς φόβο και χωρίς να κρύβουν τα κεφάλια τους μέσα στην άμμο”.

Πρόσθεσε πως η σύνοδος “αποκάλυψε τις κλειστές καρδιές που συχνά κρύβονται ακόμη και πίσω από τα διδάγματα της εκκλησίας ή τις καλές προθέσεις, ώστε να κάθονται στην έδρα του Μωυσή και να δικάζουν, συχνά με υπεροψία και επιπολαιότητα, δύσκολες υποθέσεις και τραυματισμένες οικογένειες”.