Προσπάθειες συμφωνίας με τους Θεσμούς για τα προαπαιτούμενα

9.12.2015

Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων για να υπάρξει συμφωνία πάνω στα 13 προαπαιτούμενα και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες .

Νωρίτερα με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και στη συνάντηση αυτή η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση για απόσχιση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά των παγίων σε εταιρία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49 % από ιδιώτες.

Επίσης με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα σκληρές καθώς οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις θέσεις τους και ειδικά στο ασφαλιστικό.

 H νομοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών το βράδυ της Τρίτης.

Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Το θέμα αυτό δεν μετατίθεται ούτε στην πρώτη αξιολόγηση» σχολίασε η ίδια πηγή.

Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου 2015.

Στο μεταξύ, θέμα συζήτησης με τους θεσμούς είναι και η συγκρότηση “Διακυβερνητικού Οργάνου Ιδιωτικού Χρέους” και η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

 Η συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστεί σήμερα, Τετάρτη, και την Πέμπτη, όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.