Προστασία της Α΄ κατοικίας από χρέη προς το Δημόσιο

17.12.2015

Ανακοίνωση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από χρέη προς το Δημόσιο, εξέδωσε το υπ. Οικονομικών, με αφορμή την έναρξη διαδικασιών κατάσχεσης, λόγω των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που από 1.11.2015 έχουν τεθεί ξανά σε εφαρμογή.

Το υπουργείο με την ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει ότι «πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, με σαφή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια» και επικαλείται το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που ψηφίστηκε την Τρίτη, ενώ υπόσχεται πως «το ίδιο θεσμικό πλαίσιο θα ισχύσει για τα χρέη προς το Δημόσιο ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία» με νέα νομοθετική ρύθμιση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο…

1) Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη νομοθεσία που αφορά τα “κόκκινα δάνεια” προς τις τράπεζες και ψηφίστηκε την Τρίτη 15.12.2015, από την ελληνική Βουλή στο νομοσχέδιο με τίτλο “Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων”. Πολιτική μας είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, με σαφή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

2) Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο θα ισχύσει (με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα), για τα χρέη προς το Δημόσιο ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία.

3) Τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, βασίζονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο, το οποίο νομοθετήθηκε πριν το 2015.