Προχωρά σε διαμαρτυρία την Τρίτη η ΠΟΕΔΗΝ

Η 12η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού και έτσι η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει για αύριο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πύλες των νοσοκομείων, με στόχο να αναδείξει «τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος και τα μείζονα εργασιακά αιτήματα των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων».

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «για να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που τώρα οι πάντες έχουν αντιληφθεί τη σημασία του, χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση. Το σημερινό ύψος των Δημόσιων Δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές χώρες. Η Δημόσια Υγεία θα φτιάξει μόνο με την σταδιακή αύξηση του στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% ΑΕΠ)».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «χρειάζεται ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3.000-4.000 κατ’ έτος ώστε να καλύπτει τις 1.500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις».

Η Ομοσπονδία ζητά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων του κλάδου, μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων, εκδίωξη όλων των εργολάβων από τα νοσοκομεία, ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ, βελτίωση των μέτρων προστασίας για το προσωπικό, εργαστηριακά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους εισαγόμενους ασθενείς και τακτικούς ελέγχους στο προσωπικό.

newsbeast.gr