Προϋπολογισμός απευθείας αναθέσεων, μελετών και κατατμήσεων έργων ή αναπτυξιακής και κοινωνικής προοπτικής;

Σκληρή αντιπαράθεση, με εκατέρωθεν βολές αλλά και καταγγελίες, μεταξύ του Δημάρχου Ωρωπού  Θ. Ρούσση και του επικεφαλή της Δημοτικής παράταξης «Δυναμική Πολιτεία» Γ. Γιασημάκη προκάλεσε η συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017 κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία του Δήμου «ως άκρως αναπτυξιακό, με έντονα τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής προστασίας. Το ύψος του ανέρχεται στα 44,3 εκατ. ευρώ».

Υποστήριξε ότι «η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να επαναφέρει τα οικονομικά του Δήμου σε μια σωστή βάση, ώστε ο Δήμος να μπορεί να λειτουργεί  εύρυθμα,  καθώς υπήρχαν κενά από παλαιότερες χρήσεις».

Επεσήμανε ότι «Το τεχνικό πρόγραμμα συνολικά ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Δήμο και τα 15 εκατ. από τα προγράμματα της Περιφέρειας και του ΕΣΠΑ. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται έργα όπως το αποχετευτικό του Καπανδριτίου, ο Βιολογικός καθαρισμός του Ωρωπού, η προγραμματική συμφωνία για τη μελέτη του οποίου θα υπογραφεί με την Περιφέρεια το αμέσως προσεχές διάστημα ύψους 500 χιλ. ευρώ».

 Ενώ για τις κοινωνικές δομές του Δήμου προβλέπεται, από το ΕΣΠΑ, το ποσό των 470 χιλ. ευρώ και ιδίους πόρους το ποσό των 330 χιλιάδων ευρώ. Συνολικά για τις κοινωνικές δομές προβλέπεται το ποσό των 800 χιλ. ευρώ.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ανδρέας Γαζβινιάν αναφερόμενος στο κλείσιμο του προηγούμενου οικονομικού έτους  έκανε λόγο για αποθεματικό  του Δήμου ύψους 8,316 εκατ. ευρώ, ενώ επεσήμανε ότι  δεν υπήρξαν νέα δάνεια.

Γ. Γιασημάκης: «Προϋπολογισμός απευθείας αναθέσεων, μελετών και κατατμήσεων έργων»

Προϋπολογισμό απευθείας αναθέσεων, μελετών και κατατμήσεων έργων, χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, τον χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Δυναμική Πολιτεία» κ. Γιώργος Γιασημάκης καταγγέλλοντας μάλιστα ότι στηρίζεται σε αλλοιωμένα στοιχεία.

Ο κ. Γιασημάκης υποστήριξε ότι αυτονόητα πράγματα δεν υπάρχουν στο προϋπολογισμό του 2017, τον οποίο καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει. Δεν περιλαμβάνει αναπτυξιακά έργα και ένα γραφείο αναζήτησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων είπε, δεν δίνει κίνητρα για τη στήριξη νέων επενδύσεων στο Δήμο, αλλά και των πληγέντων οικονομικά από την κρίση επιχειρηματιών. Αντιθέτως υπάρχει διπλασιασμός των Δημοτικών τελών ύδρευσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι υπάρχει κατάτμηση έργων κατά Δημοτική Ενότητα για τα ίδια έργα όπως την αγορά λαμπτήρων αλλά και υδραυλικών στα όρια που παρέχει ο νόμος για απευθείας αναθέσεις όταν θα μπορούσε το ποσό να είναι ενιαίο και να πραγματοποιείται διαγωνισμός για να υπάρξει μικρότερο κόστος.

Μάλιστα κατήγγειλε ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού στηρίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει αλλοίωση στοιχείων καθώς έχει ενσωματωθεί αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έτους 2016ω χωρίς να έχει περάσει από Δ.Σ. και να έχει ψηφιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η υπόθεση αυτή έχει καταγγελθεί στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης.

Άγγ. Χατζηιωάννου: «Αλλάξτε μυαλά!»

Να αλλάξουν μυαλά οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ζήτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αγγ. Χατζηιωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή στα δύο χρόνια της θητείας της έχει διαχειριστεί συνολικά το ποσό των 85 εκατ. ευρώ, αλλά στο Δήμο Ωρωπού  δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως αυξάνουν τα δημοτικά  τέλη, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μείωση τελών και ελάφρυνση  των χρεών των πολιτών ώστε να στηριχθούν σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Και κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης να μην γίνουν οι πρωταθλητές των αναθέσεων και των κατατμήσεων.

Άμεση απάντηση του Δημάρχου Ωρωπού

Έντονη ήταν η απάντηση του Δημάρχου κ. Θ. Ρούσση στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός του 2017 στηρίζεται σε αναθέσεις, μελετών και κατατμήσεων επισημαίνοντας ότι οι κατατμήσεις κατά Δημοτική Ενότητα αλλά και οι αναθέσεις προβλέπονται από τον νόμο που διέπει τον Καλλικράτη. Κι ακόμη ότι δεν υπάρχει κατασπατάληση ούτε κατά ένα ευρώ σε βάρος των δημοτών. «Εάν αυτό ενοχλεί τους κυρίους της Αντιπολίτευσης εμάς δεν μας ενοχλεί» είπε ο κ Ρούσσης.

Βεβαίως το νόμιμο δεν είναι και πάντα ηθικό αλλά αυτό είναι μια στρέβλωση που υπάρχει στο νόμο για τον Καλλικράτη και συναντάται στη διαχείριση όλων των Δήμων της χώρας.

Τελικά ο προϋπολογισμός για το 2017 του Δήμου Ωρωπού ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία,   ενώ απουσίαζαν οι κ. Γ. Οικονομάκος, Ν. Δημητρίου, Π. Χασιώτης και κ. Μ. Χασιώτης, ο οποίος με επιστολή του χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό βαθύτατα αντιλαϊκό κι αντιαναπτυξιακό και φυσικά τον καταψήφισε.