Πρωινός καφές! Μια συνήθεια που μπορεί να αποδειχθεί καλή για την υγεία σας!

27.10.2015

Γράφει η Sofia Kanibal

 Μάλλον πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι ο πρωινός καφές είναι ένας τέλειος τρόπος για να αρχίσει απολαυστικά  η μέρα μας. Έχοντας ακούσει όμως πολλά για την καφεΐνη, που τα περισσότερα είναι τρομακτικά, από περιέργεια είπα να ψάξω ποσό επικίνδυνο μπορεί να είναι το αγαπημένο μου ρόφημα. Προς μεγάλη μου έκπληξη διαφορές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, για διαβήτη τύπου 2  και για  σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ παράλληλα μπορεί να προστατέψει  τη βαριά κατάθλιψη. Να τα δούμε όμως και αναλυτικά:

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος – ο εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός και οπτικά νεύρα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι κατανάλωση του καφέ μπορεί να δράσει προστατευτικά ενάντια και σε άλλες νευρολογικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer και της νόσου του Πάρκινσον. Σε αυτή την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει τα άτομα με ΣΚΠ.

Η πρώτη μελέτη ήταν σουηδική στην οποία συμμετείχαν 1.629 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και 2.807 υγιή άτομα, ενώ η δεύτερη μελέτη ήταν αμερικανική και περιλαμβάνει 1.159 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και 1.172 υγιή άτομα.

Τα αποτελέσματα της σουηδικής μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που δεν πίνουν καφέ κατά το έτος πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, ήταν περίπου 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τα συμπτώματα, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια προστατευτική δράση κατά της ΣΚΠ μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφέ από 5 ως 10 έτη πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Από τη μελέτη των ΗΠΑ, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που δεν πίνουν καφέ κατά το έτος πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ήταν περίπου 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τα συμπτώματα, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Εξηγούν:

«Η καφεΐνη έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και φαίνεται να καταστέλλει την παραγωγή των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, οι οποίες μπορεί να είναι οι μηχανισμοί που εξηγούν την παρατηρούμενη συσχέτιση».

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με πολλά οφέλη για την υγεία. Τον Απρίλιο του 2014 το Medical News Today αναφέρθηκε σε μελέτη που υποστηρίζει ότι η αύξηση της πρόσληψης καφέ θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 , ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το ρόφημα μπορεί να προστατεύσει από εμβολές.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, μελανώματος, κατά το ένα πέμπτο, ενώ πιο πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο ερευνητές διαπίστωσαν πίνοντας τέσσερα με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του ενδομητρίου σε γυναίκες έως 19%.

Ο καφές μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στόματος

Η συχνή κατανάλωση καφέ φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για στοματικό καρκίνο, ιδίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιδημιολογική μελέτη.
Από τις μελέτες που ελήφθησαν υπόψη, οι τρεις έλαβαν χώρα στην Ιταλία, τρεις στις ΗΠΑ, δύο στη Βραζιλία και από μία στη Δανία, στη Νορβηγία, στην Ιαπωνία και στη Γαλλία. Σημαντικές συσχετίσεις βρέθηκαν μόνο στις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα ισχύουν για την Ευρώπη, αλλά δεν μπορούν να επεκταθούν σε άλλους πληθυσμούς.

Η νέα μελέτη συμπέρανε ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ επιφέρει μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του στόματος και μάλιστα φάνηκε ότι η συσχέτιση αυτή είναι σημαντική στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι αυτοί που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες καφέ είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος, σε σχέση με αυτούς που έκαναν την μικρότερη κατανάλωση καφέ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καφές περιέχει ποικιλία από βιολογικά ενεργά συστατικά, τα οποία μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καρκίνου. Εκτός από την καφεΐνη, τόσο το καφεϊκό οξύ όσο και δύο τερπένια που συναντώνται ειδικά στον καφέ, η καφεστόλη και η καχεόλη, έχουν μελετηθεί και έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να συμβάλουν στην προστασία κατά της οξειδωτικής βλάβης του DNA, της επιτάχυνσης της απόπτωσης των κυττάρων ή κατά του έντονου πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα προστατεύουν από την κατάθλιψη

Επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ (HSPH) επανεξέτασαν στοιχεία από τρεις προγενέστερες μεγάλες μελέτες και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας σε όσους πίνουν καθημερινά αρκετό καφέ μειώνεται σχεδόν κατά 50%.

Η καφεΐνη δρα διεγείροντας το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενδέχεται όμως να δρα ως ήπιο αντικαταθλιπτικό αυξάνοντας στον εγκέφαλο την παράγωγη ορισμένων ουσιών της ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί προγενέστερες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, μεταξύ όσων πίνουν καφέ, γράφουν οι ερευνητές.

Καλά όλα αυτά όμως πάνω από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να προκαλέσουν εντελώς αντίθετες δράσεις.

Επισης

Πριν από χρόνια έγινε μία άλλη μετά ανάλυση μελετών σχετικά με το πώς η κατανάλωση καφέ επηρεάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αναλύθηκαν συνολικά έντεκα έρευνες στις οποίες συμμετείχαν 480.000 άνθρωποι. Όπως διαπιστώθηκε, το να καταναλώνει κανείς δύο έως έξι φλιτζάνια καφέ συνδεόταν με μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού συγκριτικά με τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσοι δεν έπιναν καθόλου καφέ. Επίσης η μέτρια κατανάλωση του νόστιμου ροφήματος συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο καφές δεν κάνει καλό μόνο στην καρδιά. Σύμφωνα με μετά ανάλυση που εκπονήθηκε το 2007, η αύξηση της κατανάλωσης του καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ηπατικού καρκίνου κατά 40%, ενώ άλλες μελέτες για τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού δεν διαπίστωσαν αύξηση του κινδύνου εξαιτίας της καφεποσίας. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις μελέτες, μοιάζει να αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος του πνεύμονα ανάλογα με την κατανάλωση καφέ, αλλά μόνο για τους καπνιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά ισχύουν για τον λεγόμενο «μαύρο ή σκέτο καφέ» και όχι για τα γεμάτα κρέμες, ζάχαρη και γάλα πολυθερμιδικά ροφήματα.

Απολαύστε το καθημερινό σας καφεδάκι!

ΚΑΦΕΣ