30.12.2015
της Ουρανίας Κάτσενου
Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε παιδιά ήρθε ο νέος με τραγούδια με εκπλήξεις με χαρά. Καλησπέρα σας λοιπόν κι από μένα. Σε λίγες ώρες αποχαιρετούμε το 2015 και καλωσορίζουμε το 2016, όπου μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις κι ανατροπές. Πριν όμως φύγει το 2015 όπως λέει και το παιδικό τραγούδι το γιορτάζουμε. Μέσα στη γιορτή υπονοείται και το φαγητό διότι νηστικό αρκούδι δε χορεύει, όπως λέει και η παροιμία. Μιας και τελειώνει, ας το γιορτάσουμε ωραία λοιπόν. Θα σας παρουσιάσω ένα μενού από 5 πιάτα.
ΣΟΥΠΑ
ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ
ΥΛΙΚΑ
50 γρ. βούτυρο
750 γρ. κρεμμύδια ξεφλουδισμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 κουταλάκι κοινό αλεύρι
5 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή νερό
Αλάτι, πιπέρι
4 φέτες γαλλικό ψωμί πάχους 2,5 εκ. 50 γρ. τυρί γραβιέρα τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα με βαριά βάση μέχρι να αφρίσει . Ρίξτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο , σκεπάστε και σοτάρετε 30-35’ , ανασηκώνοντας κάθε τόσο , ώσπου το κρεμμύδι να πάρει χρώμα .
Προσθέστε το αλεύρι και σοτάρετε 2-3’ ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε λίγο λίγο το ζωμό ή το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε σκεπασμένο για 30’ .
Προσθέστε αλάτι , πιπέρι.
Ζεστάνετε καλά στο γκριλ και ψήστε το ψωμί από τη μια πλευρά. Βάλε το τυρί στην άλλη πλευρά και ψήστε, ώσπου να λιώσει και να ροδίσει το τυρί. Βάλτε τη σούπα σε κούπες και τοποθετήστε από πάνω μια φέτα ψωμί.
ΟΡΕΚΤΙΚΟ
ΠΑΤΕ ΚΡΕΑΤΟΣ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ
ΥΛΙΚΑ
2 κουταλιές της σούπας ανάμεικτα βότανα (βασιλικός , θυμάρι , ρίγανη , φασκόμηλο , μάραθο δεντρολίβανο )
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σπανάκι (κατά προτίμηση κατεψυγμένο)
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
300 γρ. χοιρινό κρέας
300 γρ. μοσχαρίσιο κρέας
600 γρ. λιπαρό μπέικον
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Αλάτι , πιπέρι
100 γρ. άπαχο μπέικον
1 φύλλο δάφνης
Δεντρολίβανο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε στο βούτυρο για 5 ‘ τα βότανα , το μαϊντανό , το σπανάκι και το σκόρδο. Κόβουμε το κρέας σε κύβους και το περνάμε από το moulti/ blender μαζί με το λιπαρό μπέικον. Προσθέτουμε το κονιάκ , το αλάτι και το πιπέρι. Απλώνουμε σε μια σουπιέρα το άπαχο μπέικον και προσθέτουμε το μείγμα. Το χτυπάμε αρκετές φορές πάνω σε μια διπλωμένη πετσέτα για να μην υπάρχει αέρας μέσα. Τοποθετούμε επάνω τη δάφνη και το δεντρολίβανο. Σκεπάζουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και κάνουμε μια τρυπούλα στη μέση. Βάζουμε το καπάκι και το ζεσταίνουμε σε μπεν – μαρί στο φούρνο για 1.30-1.45 ώρα στους 140 βαθμούς. Το πατέ σερβίρεται το νωρίτερο 1-2 μέρες μετά. Αν θέλουμε αφαιρούμε το μπέικον πριν το σερβίρισμα. Ταιριάζουν πολύ το χωριάτικο ψωμί και μπαγκέτες.
ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΜΟ
200 ml λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 φύλλο δάφνης
1 ματσάκι θυμάρι
3 γαρίφαλα
1 κουταλιά του γλυκού πιπέρι
1 χοιρινό φιλέτο 600-700 γρ.
10 μικρά τρυφερά φύλλα φασκόμηλου
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΜΟ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά . Βάζουμε το φιλέτο σ΄ ένα ταψί και το περιχύνουμε με το ζωμό. Που και που το γυρίζουμε. Το βγάζουμε και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας . Το τρυπάμε μ΄ ένα μαχαίρι σε διαφορετικά σημεία , στα οποία τοποθετούμε τα φύλλα φασκόμηλου . Περνάμε το ζωμό από το σουρωτήρι Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο και το περνάμε από το τηγάνι σε ελαιόλαδο 20-25΄. Ύστερα το βγάζουμε και το διατηρούμε ζεστό. Προσθέτουμε στο λάδι στο οποίο περάσαμε το φιλέτο, το ζωμό και βράζουμε μέχρι να γίνει σάλτσα. Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα .
ΣΑΛΑΤΑ
ΣΑΛΑΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ
4 μεγάλες σφιχτές ντομάτες
Αλάτι
1 μικρό αγγούρι
2 πράσινες πιπεριές
2 μικρά ή 4 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια
50 γρ. μαύρες ελιές
4 αγκινάρες σε άρμη
8 σαρδέλες ή μία κονσέρβα τόνο
Πιπέρι
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
8 φύλλα βασιλικού
4 αυγά σφιχτά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η συμβουλή μου είναι μην κόβετε το αγγούρι σε φέτες αλλά σε λωρίδες κατά μήκος μέχρι τους σπόρους .Έτσι παραμένει φρέσκο και χωρίς τους σπόρους . Κόβουμε τις ντομάτες σε 6-8 κομμάτια. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με αλάτι . Τοποθετούμε τις πιπεριές ολόκληρες στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα μπολ τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν .Τις κόβουμε σε φέτες 2 εκατοστών.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τις αγκινάρες ωμές ή λίγο βρασμένες και στραγγισμένες. Κόβουμε τις σαρδέλες σε κομμάτια και τις ρίχνουμε στη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το βασιλικό και τα σφιχτά αυγά.
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
BΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. βούτυρο μαλακό
400 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
6 αυγά , χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
750 γρ. (περίπου ) Φαρίνα κοσκινισμένη
1 κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη
1 ποτηράκι κονιάκ
Ο χυμός και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 αυγό χτυπημένο – ολόκληρα γαρίφαλα, καρυδόψιχα για το στόλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ασπρίσουν
Προσθέστε τους κρόκους με τη μαστίχα και συνεχίστε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα
Προσθέστε το χυμό ,το ξύσμα και το κονιάκ
Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα
Ρίχνετε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα ,ανακατεύοντας ελαφρά
Ρίχνετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί ( και κάνετε στην επιφάνεια διάφορα σχέδια μ’ ένα πιρούνι ).
Αλείφετε την πίτα με αυγό, τη στολίζετε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα και την ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου .
Καλή Χρονιά!