Πρόκληση από Τουρκία: Τελέστηκε προσευχή και αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία-Ερώτηση στην Ευρωβουλή του Μ. Κεφαλογιάννη

 Η Τουρκική προκλητικότητα δεν έχει τέλος. Ξεπερνάει  κάθε όριο βεβήλωσης και προσβολή, καθώς χθες  η Τουρκία  επέτρεψε μέσα στην Αγία Σοφία να γίνει  τελετή στην οποία αναγνώστηκε το Κοράνι.

Η τελετή (παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας) έγινε με αφορμή τη νύχτα του Καντίρ, κατά την οποία οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου από τον προφήτη Μωάμεθ. Την πρόκληση έκανε ακόμα μεγαλύτερη το γεγονός ότι η εν λόγω τελετή μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Φυσικά, για το περιστατικό έλαβε γνώση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση. «Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του Κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ και σημειώνει ότι πρόκειται για «μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών».

Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα καταγγέλλοντας τις τουρκικές αθλιότητες. Κι όλα αυτά όταν ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν έφτασε στο σημείο να αυτοπροσκληθεί στη χώρα μας και να γίνει αποδεκτό και ανεκτό αυτό από την ελληνική προεδρία. Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Γιλντιρίμ βγήκε «βόλτα» στη Κομοτηνή με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

«Να σεβαστεί επιτέλους η Τουρκία την Οικουμενικότητα της Αγιάς Σοφιάς», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

 Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαικής Ένωσης-Τουρκίας με αφορμή τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας απέναντι στην Αγιά Σοφιά ενός οικουμενικού μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαική Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σε νέα πρόκληση προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία καθώς παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας (Diyanet) τελέστηκε προσευχή και αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία.
Η τελετή για τη νύχτα του Καντίρ στην οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ μεταδόθηκε, μάλιστα, από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.
H Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανήρτησε, μάλιστα, στο Twitter το βίντεο «σφραγίζοντας» την κάλυψη της τουρκικής κυβέρνησης στην προκλητική αυτή κίνηση.

Για μία ακόμη φορά η Τουρκία δεν σέβεται την Ιστορία. Παριστάνει ότι δεν την γνωρίζει. Αγνοεί –ή κάνει πως αγνοεί- τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μπερδεύει τις πολιτικές της επιδιώξεις με τη θρησκεία βάζοντάς την στην υπηρεσία τους.

Η Αγία Σοφία –ο εμβληματικός ναός της Κωνσταντινούπολης- αποτελεί από το 537 το Φάρο της Ορθοδοξίας. Είναι σήμερα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη σφραγίδα της UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο από το 1934.

Η Τουρκία οφείλει να  σεβαστεί την Αγία Σοφία ως μνημείο μοναδικής σπουδαιότητας για τον  Παγκόσμιο Πολιτισμό.

Η UNESCO και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

–  Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διατηρηθεί η Αγία Σοφία ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να γίνει σεβαστή η οικουμενικότητά της;»