Πρώτος γύρος των εκλογών αύριο στην Κύπρο -Φαβορί ο Αναστασιάδης

Με όχημα την καλή πορεία της οικονομίας, σχεδόν έξι χρόνου αφότου η Κύπρος έφθασε στο χείλος της κατάρρευσης, ο Νίκος Αναστασιάδης διεκδικεί αύριο την επανεκλογή του.

Με την οικονομική ανάπτυξη στη Μεγαλόνησο να ξεπερνά το μέσο όρο της ευρωζώνης οι δημοσκοπ ήσεις δείχνουν ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος θα αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των 13ων εκλογών στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η τελική μάχη θα κριθεί όπως φαίνεται στο Β΄ γύρο της 4ης Φεβρουαρίου, όπου ο ηλικίας 71 ετών πολιτικός -τον οποίο στηρίζει το ΔΗΣΥ- αναμένεται να επικρατήσει ανεξάρτητα από το ποιον θα βρει απέναντί του.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει πείσει τους ψηφοφόρους ότι η οικονομία πάει καλά και ότι αν ανανεωθεί η θητεία του θα πάει ακόμη καλύτερα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.876 άτομα και θα λειτουργήσουν 1.122 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και το εξωτερικό.

O Σταύρος Μαλάς

Η αυριανή αναμέτρηση θα είναι θρίλερ για το ποιον θα βρει απέναντί του στο δεύτερο γύρο ο Αναστασιάδης. Από τους υπόλοιπους οκτώ υποψηφίους, δύο προβάλουν ως επικρατέστεροι στις σφυγμομετρήσεις: ο Σταύρος Μαλάς, τον οποίο στηρίζει το ΑΚΕΛ και ο κεντρώος πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος το 2013 συγκέντρωσε 24,9%, τώρα -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- κυμαίνεται γύρω στο 3,5%.

Η μεγάλη μάχη για την πρόκριση στο δεύτερο γύρο θα κριθεί στις λεπτομέρειες, όπως έδειξαν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε οργανωτικό επίπεδο τα επιτελεία συνεχίζουν να δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς με στόχο να εξασφαλίσουν ψήφους της τελευταίας στιγμής. Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι «αφενός η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των κομμάτων, που στηρίζουν την υποψηφιότητά τους και αφετέρου η αλίευση στα νερά των ψηφοφόρων της αποχής».

Τις εκλογές θα παρακολουθήσει και ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Κύριο αντικείμενο της αποστολής τους είναι η παρακολούθηση της προεκλογικής εκστρατείας και η κάλυψή της από τα ΜΜΕ, όπως επίσης και το ζήτημα των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων. Πρόσθετα, και έπειτα από αίτημα της επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ομάδα λειτουργών του Γραφείου της θα επισκεφθεί εκλογικά κέντρα, ώστε επί τόπου να βεβαιωθεί ότι τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων τυγχάνουν σεβασμού.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.876 άτομα και θα λειτουργήσουν 1.122 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00, θα κλείσουν στις 18:00, ενώ γύρω στις 20:30 αναμένεται να έχει «ξεκαθαρίσει» το τελικό αποτέλεσμα.

Πηγή:  iefimerida.gr