Πρ. Παυλόπουλος: Να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και στη Συρία

8.11.2015

Τη Σκάλα Συκαμνιάς Λέσβου επισκέφθηκε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος,  με αφορμή τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού. Κατά την παραμονή του στο χωριό του Στρατή Μυριβήλη, δήλωσε ότι η χώρα αλλά και ο ίδιος προσωπικά «θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία, πέρα από την προστασία των ανθρώπων, να σταματήσει αυτός ο πόλεμος» γιατί σε κάθε άλλη περίσταση «η κατάσταση που είναι ένας εφιάλτης για τη συνείδηση των ανθρώπων, θα συνεχίζεται».

«Η Ευρώπη οφείλει να πάρει πάνω της αυτή την ευθύνη. Είναι ευθύνη της Ευρώπης να τελειώσει ο πόλεμος. Και πραγματικά είναι υποκρισία να ζητάμε προστασία, βοήθεια γι’ αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να βλέπουμε πού είναι το πραγματικό πρόβλημα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος από το γραφικό χωριό της Λέσβου, που δέχεται τις ροές εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, βιώνοντας καθημερινά το δράμα τους.

Στη συνέχεια απήυθυνε έκκληση «προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες από την Ελλάδα, από αυτόν το λαό της Ευρώπης, από αυτό το λαό που ακόμη και σήμερα κάνει στο ακέραιο το καθήκον του» και πρόσθεσε πως «η ελληνική πολιτεία είναι υπερήφανη γι’ αυτόν τον λαό. Υπερήφανη για ένα λαό που τούτες τις κρίσιμες ώρες όπου φαίνεται πού είναι το επίκεντρο της Ευρώπης, δηλαδή ο άνθρωπος, δίνει το δικό του μάθημα στους λαούς της Ευρώπης. Το μάθημα του πώς φυλάει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση και να μη γίνονται άλλες παρανοήσεις ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα της Ελλάδας όπως καθορίζονται κυριάρχως κι εμείς καθορίζουμε και τους τρόπους που φυλάμε τα σύνορα. Και το βλέπει καθένας εδώ πώς οι Έλληνες φυλάττουν τα σύνορα της Ευρώπης».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως «η συμβολή όμως των Ελλήνων και αυτών των ανθρώπων εδώ είναι η συμβολή στον άνθρωπο. Γιατί το πρώτο μέλημα είναι ο άνθρωπος. Η προστασία της αξίας του, ο σεβασμός της αξίας του. Είναι αδιανόητο το Αιγαίο, η θάλασσα της ειρήνης, του φωτός, η θάλασσα του πνεύματος, να μετατρέπεται σε χωνευτήρι ψυχών, να μετατρέπεται σε μια έρημο όπου περιπλανώνται άνθρωποι όπου αναζητούν τη μοίρα τους. Δεν αξίζει αυτή η τύχη ούτε στο Αιγαίο ούτε πολύ περισσότερο στους ανθρώπους».