4.1.2016
Μήνυμα προς τους δανειστές ότι «είναι ανάγκη να λάβουν υπόψη τους -και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση- ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα αποτελεί την καρδιά του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη»έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος κατά την παράδοση του σχεδίου νόμου από τον υπουργό εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Έφερα το “σώμα του εγκλήματος”» δήλωσε αστειευόμενος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παραδίδοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι «το ασφαλιστικό Σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, στηρίζεται στις εισφορές που έχουν καταβάλει χρόνια ολόκληρα εργοδότες, εργαζόμενοι, όλες τις εισφορές. Η όποια λύση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται προς αυτήν την αρχή».
«Δηλαδή, στηρίζεται στις εισφορές που έχουν καταβάλει χρόνια ολόκληρα εργοδότες, εργαζόμενοι, όλες τις εισφορές. Η όποια λύση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται προς αυτήν την αρχή» τόνισε και κατέληξε:
«Θέλω να πιστεύω -όχι απλώς να ελπίζω, να πιστεύω- ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κι εκείνη αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση, οι ελληνικές θέσεις θα γίνουν κατανοητές και οι θυσίες του Ελληνικού Λαού επίσης, θα γίνουν κατανοητές.»
Δηλώνοντας την απόλυτη συμφωνία του με τα λεγόμενα του κ. Παυλόπουλου, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «το κοινωνικό κράτος είναι στοιχείο της ταυτότητας της Ευρώπης και δεν πρέπει να χάσουμε την ταυτότητά μας» ενώ τόνισε ότι «μετά από 11 διαδοχικές μειώσεις συντάξεων στην Ελλάδα, πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέρμα».
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε για τις ελληνικές προτάσεις ότι «είναι ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν ήρθε μεταφρασμένο» και ότι «μπορεί να βάλει ένα φρένο στην μακροχρόνια αυτή κρίση του ασφαλιστικού συστήματος με ένα δίκαιο κοινωνικά τρόπο».
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε νωρίτερα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «έγιναν σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα». «Θεωρώ πως είναι ένα κατ’ εξοχήν εθνικό ζήτημα για το οποίο χρειάζεται συστράτευση στα πράγματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε και νομίζω στον εξορθολογισμό και στην κοινωνική δικαιοσύνη μπορούμε» σημείωσε.