Πυροσβέστες ξεσπούν: Καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού και απουσία κάθε πρόληψης στον Κάλαμο

Δύο πυροσβέστες ξεσπούν, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» για όσα έζησαν αλλά και για τις ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού, απουσία κάθε πρόληψης από την Αυτοδιοίκηση και περιγράφουν τον αγώνα που έδωσαν.

O πυρονόμος Γιάννης Κούτλας και αντιπρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο, είδε τον συνάδελφό του με τον οποίο επιχειρούσαν μαζί επί 24 ώρες να πέφτει λιπόθυμος στο έδαφος από την εξάντληση και την υπερκόπωση.

Όπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» «πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις κατάσβεσης στην οποία έχω συμμετάσχει στα είκοσι χρόνια που υπηρετώ στο πυροσβεστικό σώμα. Το δάσος αυτό ήταν απάτητο με πράσινο που δημιουργήθηκε εδώ και σαράντα χρόνια και δύσκολη μορφολογία με τεράστιες χαράδρες. Δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει να είσαι επί 24 ώρες με τη μάνικα στο χέρι και αντιμέτωπος με αυτές τις τρομερά υψηλές θερμοκρασίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη φωτιά είναι έργο εμπρηστών επισημαίνοντας το γεγονός ότι ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν τρία μέτωπα, ενώ με τη συνεχή αλλαγή της φοράς των ανέμων διέγραψε κυκλωτική κίνηση.

«Δεν υπήρξε απολύτως κανένας συντονισμός» τονίζει οργισμένος. «Δεν διακομίστηκε τυχαία στο 401 Νοσοκομείο της Αεροπορίας την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς ο περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος υποστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας ο οποίος συντόνιζε την επιχείρηση κατάσβεσης. Δεν είχε καμία βοήθεια και στήριξη από πουθενά και εξαιτίας της μεγάλης έντασης κατέληξε στο νοσοκομείο. Και δεν είναι μόνο αυτά, μετά τη διακομιδή του πέρασε σχεδόν μια ώρα για να βρεθεί αντικαταστάτης του. Μία ώρα κατά τη διάρκεια της οποίας η πυρκαγιά μαινόταν και δεν υπήρχε επικεφαλής να τη συντονίσει».

Οργισμένος τονίζει ότι «η Περιφέρεια καθώς και οι δήμοι δεν έπραξαν τίποτε από αυτά που προβλέπει η αντιπυρική προστασία στο επίπεδο της πρόληψης. Ούτε δρόμοι είχαν διανοιχτεί ούτε καθαριστεί ούτε τίποτε. Στηρίζονται στο φιλότιμο για την κατάσβεση».

Για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρη Σταθόπουλο η έλλειψη συντονισμού δεν συνιστά έκπληξη.

«Στις μεγάλες πυρκαγιές η μπάλα χάνεται», τονίζει. «Όταν έχουν μεσολαβήσει καύσωνες, παρατεταμένη ξηρασία, όταν δεν έχεις καθαρίσει και δεν έχεις διανοίξει δρόμους είναι στατιστικά δεδομένο ότι θα εκδηλωθεί πυρκαγιά είτε από αμέλεια είτε σκόπιμα από εμπρησμό».

«Πέρα από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό χρειαζόμαστε μάσκες, κράνη, ρούχα. Δεν είναι δυνατόν να αγωνιάμε για την κατάσταση στα λάστιχα του πυροσβεστικού μας οχήματος. Το σώμα αποδυναμώθηκε από 500 πυροσβέστες που αποδόθηκαν στη Fraport» τονίζει ο κ. Σταθόπουλος.

Και οι δύο πάντως αναφέρονται με συγκίνηση στην ανταπόκριση των πολιτών στις εκκλήσεις των πυροσβεστών για παροχή νερού και τροφής.

 

 

Comments are closed.