Πόρτα ρίχνουν οι αγρότες της Νίκαιας και της Κρήτης στο ραντεβού του Τσίπρα

20.2.2016

Αρνούνται το διάλογο με τον Τσίπρα οι αγρότες της Νίκαιας και της Κρήτης και θέτουν συγκεκριμένους όρους.

“ Πόρτα” ρίχνουν στον Αλέξη Τσίπρα οι αγρότες της Κρήτης, στην πρόσκληση που τους απηύθυνε για διάλογο τη Δευτέρα, ενώ την ίδια ώρα, οι συνάδελφοί τους από τη Νίκαια θέτουν τους δικούς τους όρους για να καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης.

Οι αγρότες της Κρήτης υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό  θεωρώντας πως γίνεται για προσχηματικούς και επικοινωνιακούς λόγους και δεν εξυπηρετεί, έτσι όπως σχεδιάζεται, την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων.

Τη σχετική απόφαση πήρε το βράδυ της Πέμπτης το Παγκρήτιο συντονιστικό όργανο αγώνα των αγροτών, κατά πλειοψηφία που συνεδρίασε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου.

«Δεν πάμε γιατί τη θεωρούμε μια στημένη υπόθεση η οποία, την έχουν χωρίς ατζέντα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος των αμπελουργών και μέλος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Την χαρακτηρίζουμε στημένη γιατί ειδοποιούσαν οποίους αυτοί ήθελαν και έβαζαν ονόματα χωρίς την έγκριση τους προσπαθώντας να ξεγελάσουν τον κόσμο» ανέφερε. Ακόμη εκτίμησε ότι προσπαθούν να διχάσουν το συνεταιριστικό κίνημα «και εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς θέλομε να πάμε σε μια διεκδίκηση που θα έχει περιεχόμενο δεν πάμε σε μονόλογο και πάμε από μηδενική βάση αφού ήδη δεν μπορούμε να επιβιώσομε με τις νομοθεσίες που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε.

Ακόμη οι αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια των Χανίων που συνεχίζουν το μπλόκο στον Βόρειο Οδικό ‘Αξονα Κρήτης έχουν δηλώσει από καιρό ότι δεν θα πάρουν μέρος σε κανένα διάλογο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Λασίθι. Έτσι και σήμερα έγινε αποκλεισμός στη ΔΟΥ του Αγίου Νικολάου από αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου οι οποίοι προγραμματίζουν στη συνέχεια να μεταβούν στην Εθνική οδό Αγίου Νικολάου -Ηρακλείου στο ύψος του Σεληνάρι στήνοντας μπλόκο στην διακόπτοντας ανά ημίωρο την κυκλοφορία μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Τέλος παραμένει το μπλόκο στα Πραιτώρια Ηρακλείου.

Οι αγρότες της Νίκαιας θέτουν όρους

Συζήτηση πάνω στο πλαίσιο των πέντε συγκεκριμένων αιτημάτων που έχουν διατυπώσει 68 μπλόκα από όλη τη χώρα, ζητούν ως «προαπαιτούμενο» οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προκειμένου να συμμετάσχουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, «εφόσον δεν συζητηθούν αυτά τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας «διάλεξης» για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της Κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά». Όπως είναι γνωστό η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από πρόταση του μπλόκου της Νίκαιας, συγκαλεί πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου και στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ολίγου, επισημάνεται ότι στην συνάντηση της Κυριακής καλούνται να πάρουν μέρος όλα τα μπλόκα που συμφωνούν με το πλαίσιο των αιτημάτων, όπως καθορίστηκε, μετά από διεξοδική συζήτηση, στην προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη των 68 μπλόκων, στις 7 Φλεβάρη στη Νίκαια.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία κλιμάκωσης του αγώνας μας. Βρισκόμαστε πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα και συνεχίζουμε τη μάχη για την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στη βάση των αιτημάτων επιβίωσης που προβάλλουμε και όχι των κυβερνητικών σχεδίων και μέτρων που μας εξοντώνουν. Δεν διαπραγματευόμαστε το πόσα θα χάσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι στην πανελλαδική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στην Νίκαια, το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων που είχε διαμορφωθεί είχε ως ακολούθως:

  1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
  2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ  που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
  3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.