Πόσα χρήματα χρωστούν οι Έλληνες πολιτικοί: Τα στοιχεία που προκαλούν εντύπωση και η φωτεινή εξαίρεση

Χρέη δεν έχουν μόνο οι πολίτες σε αυτή τη χώρα αλλά και οι πολιτικοί. Από τα πόθεν έσχες των πολιτικών που κατατέθηκαν πριν μερικές ημέρες δεν προκύπτουν μόνο τα περιουσιακά στοιχεία αλλά και όσα χρωστούν σε δημόσιο και τράπεζες. Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν βάλει ως σκοπό να νοικοκυρέψουν τα νοικοκυριά της χώρας δεν έχουν καταφέρει να βάλουν σε μια τάξη τα δικά τους.

Πάμπλουτοι πολιτικοί έχουν τεράστια χρέη. Τα οποία όπως μπορεί να φανταστεί κάποιος αποπληρώνουν με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Δεν είναι παράνομο, απλά προκαλεί εντύπωση.

Ας δούμε τον Άδωνι Γεωργιάδη, που μαζί με τη σύζυγό του έβγαλε χάρη στη δουλειά του το ποσό των 225.000 ευρώ μέσα σ’ ένα χρόνο. Παρόλα αυτά, το ίδιο έτος τον βρίσκει να χρωστά πάνω από 600.000 ευρώ, ενώ για ένα απ’ τα δάνειά του που ήταν 100.000 ευρώ τώρα χρωστάει 123.864 ευρώ, δηλαδή η οφειλή αυξήθηκε αντί να μειωθεί. Αν δεν είχε βγάλει το -αστρονομικά ψηλό για μένα- ποσό των 225.000 ευρώ θα ήταν κατανοητό, αλλά τώρα με μπερδεύει.

Το χρέος των πολιτικών που αυξάνεται

Ο Πάνος Καμμένος χρωστά πάνω από 1.100.000 ευρώ σε δάνεια, κι ότι πέρα απ’ αυτά, λέει, πήρε και δάνειο 250.000 ευρώ απ’ τη μαμά του – και μάλιστα με λήξη πληρωμής τον Οκτώβριο του 2029.
Δύο μέλη των ΑΝΕΛ που υπερψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, χρωστούσαν εδώ και καιρό μεγάλα ποσά.

Το υπόλοιπο των οφειλών του Τέρενς Κουίκ ανήλθε το 2015 σε 1.153.825 ευρώ. Τα 280.000 ευρώ είναι χρέη προς το Δημόσιο που ενέταξε σε ρυθμίσεις. Τα υπόλοιπα αφορούν σε δανειακές οφειλές. Έκτοτε το χρέος του κ. Κουίκ αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και στην περσινή δήλωση διαμορφώθηκε στα 1.229.768 ευρώ.

Η δε Ελενα Κουντουρά έχει πάρει τέσσερα δάνεια και χρωστά συνολικά 877.924 ευρώ.
Υψηλές δανειακές υποχρεώσεις έχει και ο Παύλος Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ με οφειλές 300.000 ευρώ για την οικονομική χρήση του 2017.

Να σημειωθεί ότι ο Παύλος Πολάκης είχε προκαλέσει θύελλα με δάνειο που παραδέχτηκε πως πήρε από «φιλική» προς την κυβέρνηση τράπεζα – και μάλιστα την «χρεοκοπημένη» Attica Bank.

Επιπλέον, απαντώντας, ο κ. Πολάκης έκανε έναν ισχυρισμό που δεν αποτυπώνεται στην αληθινή δήλωση εισοδημάτων του: Αντί για διπλάσια και τριπλάσια απ’ τα σημερινά του εισοδήματα δήλωνε μόλις τα μισά!

Με χρέη και ο πρωθυπουργός

Τέλος, φαίνεται κάπως αταίριαστο να χρωστά και ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Μοιάζει λίγο ειρωνικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης που χτες δήλωσε: «Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ». Μα να χρωστάει κι ο ίδιος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;  Προφανώς τα δάνειά του δεν είναι κόκκινα. Όμως παρότι έχει εξαιρετικά ψηλά εισοδήματα, δεν τα μηδενίζει κιόλας. Έστω για να δώσει το καλό παράδειγμα. Θα μπορούσε δηλαδή και να έχει αποπληρώσει τα δάνεια και να του έχουν μείνει και πολλά στην άκρη. Το ποσό που χρωστά μαζί με τη σύζυγό του σε δάνεια και κάρτες είναι 431.233‬ ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα που χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Δεν τα ξεχρεώνουν, αλλά συνεχίζουν να παίρνουν τεράστιες επιχορηγήσεις από εμάς.

Μια φωτεινή εξαίρεση στα χρέη των πολιτικών

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, τον οποίο ο λαός άφησε εκτός κοινοβουλίου. Αποτελεί εξαίρεση όχι, μόνο επειδή δεν χρωστάει ούτε ευρώ παρότι πέρασε (ή και περνά ακόμα;) μεγάλη περιπέτεια υγείας. Κι άλλοι δεν χρωστούν. Αλλά γιατί επιπλέον, παρότι δικαιούνταν κανονικότατα την πρόσφατη εκλογική επιχορήγηση 450.000 ευρώ που πήρε το Ποτάμι, την επέστρεψε εξ ολοκλήρου. Και μάλιστα για πολύ καλό σκοπό, μαζί με επιπλέον 50.000, φτάνοντας έτσι τις 500.000 ευρώ.

Ενώ ωραιότατα θα μπορούσε να είχε παραμείνει επικεφαλής του Ποταμιού για άλλα 4 χρόνια. Κι ας φυτοζωούσε το κόμμα, ώστε να παίρνει έναν πολύ μεγάλο μισθό. Αυτός επέλεξε να επιστρέψει μισό εκατομμύριο και να μην πάρει ούτε ευρώ απ’ τα λεφτά που το κόμμα του δικαιούνταν.