Πόσο αθώο είναι το… ροχαλητό

22.11.2015

Το ροχαλητό οφείλεται σε δονήσεις των μαλακών ιστών στο πίσω μέρος του στόματος και της μύτης όταν υπάρχει απόφραξη στην ελεύθερη ροή του αέρα κατά την αναπνοή.

Περίπου το 45% των ανδρών και το 30% των γυναικών θορυβούν στον ύπνο κατά διαστήματα.

Συστηματικά, συνεχώς και καθημερινά θεωρείται ότι ροχαλίζουν το 25% των ενηλίκων και το 10% των παιδιών.

Το επίμονο ροχαλητό δεν είναι πάντα αθώο, τονίζουν οι επιστήμονες και η χειρουργική αντιμετώπιση του ενδείκνυται όταν υπάρχουν άπνοιες στη διάρκεια του ύπνου με σοβαρά ανατομικά εμπόδια στην ελεύθερη ροή του αέρα ή ελλιπής συμμόρφωση σε συντηρητικές θεραπείες.

Το συνεχές καθημερινό ροχαλητό παρόλο που δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από το ίδιο το άτομο, καταλήγει σε κακής ποιότητας ύπνο, που με τη σειρά του προδιαθέτει σε αίσθημα ατονίας και εκνευρισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί μάλιστα να γίνει τόσο ενοχλητικό που να αναγκάζει το σύντροφο να φεύγει από το κρεβάτι και να οδηγήσει σταδιακά σε σοβαρό ψυχολογικό, οικογενειακό και κοινωνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους ΩΡΛ η χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης αφορά:

-Περιπτώσεις που το ρινικό διάφραγμα είναι στραβό, που υπάρχουν πολύποδες, όγκοι ή ανωμαλίες της γνάθου κ.ά.

-Στα παιδιά η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων («κρεατάκια») είναι συνήθως αρκετή για την εξάλειψη του δυνατού νυχτερινού θορύβου, των απνοιών και των συνοδών προβλημάτων.

Πηγή: www.onmed.gr