Πόσο ανησυχητική είναι η «αθηναϊκή» μετάλλαξη του κορονοϊού; Ποια τα συμπτώματα, τι ισχύει με τα εμβόλια

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες για το αν τα εμβόλια που ήδη διαθέτουμε είναι αποτελεσματικά απέναντι στην μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας. Απαντήσεις για την «αθηναϊκή» μετάλλαξη και την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων έδωσαν ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, η Αθηνά Λινού και η Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τρίτης (18/5), ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι η αποκαλούμενη «αθηναϊκή μετάλλαξη», η οποία ουσιαστικά αποτελεί μετάλλαξη του κορονοϊού από τη Νιγηρία και εντοπίζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Με αφετηρία το κέντρο με ταχύ ρυθμό διακινείται και στις υπόλοιπες περιφέρειες κι όλα αυτά με την ταυτόχρονη παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης», σημείωσε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Όπως ανέφερε, δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο ανθεκτική είναι στην ανοσολογική απόκριση των εμβολίων. «Είναι δύσκολο μόνο μία παραλλαγή να ακυρώσει ένα εμβόλιο», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, σημείωσε ότι δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι η εν λόγω μετάλλαξη καλύπτεται από τα εμβόλια. «Υπάρχει αυτή η “αθηναϊκή” μετάλλαξη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ότι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης (18/5).

«Με τη μετάλλαξη ασχολείται εργαστηριακά η επιστημονική κοινότητα. Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο μεταδοτική», πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Με πληροφορίες από MEGA, ANT1 και OPEN

newsit.gr