Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάλουμε σε κάθε σημείο του σώματος; Το κόλπο με το κουταλάκι του γλυκού

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει σαφές πως το καλοκαίρι μπήκε και μάλιστα για τα καλά. Μια συνήθεια όμως που ξεχνάμε οι περισσότεροι είναι πως πρέπει να βάζουμε αντηλιακό πάντα και παντού. Το ερώτημα όμως είναι: Ξέρουμε πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζουμε;

Όλοι γνωρίζουμε την σπουδαιότητα που έχει το αντηλιακό στην υγεία μας μόλις αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός. Αλλά ξέρετε τι ποσότητα πραγματικά χρειάζεστε για να προστατευτείτε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου; Κι άντε και βάλατε αντηλιακό. Είστε σίγουροι ότι εφαρμόσατε επαρκή ποσότητα; Ή μήπως απλά πασαλειφτήκατε ίσα-ίσα για να λέτε ότι κάνατε το χρέος σας; Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περιοχές του σώματος που πάντα ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό.

Σύμφωνα με έρευνες πάντως, οι περισσότεροι από εμάς, βάζουμε πολύ λιγότερο αντηλιακό από την απαιτούμενη ποσότητα που θα μας προσφέρει προστασία. Υπάρχει όμως ένα κόλπο με το κουτάλι του τσαγιού που μπορεί να μας βοηθήσει να εφαρμόζουμε την σωστή ποσότητα για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Έξι κουταλάκια του γλυκού

Με τους περισσότερους από εμάς να μην εφαρμόζουμε την σωστή προστασία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ιδίως τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού, θα δεις στις παραλίες και στους δρόμους, πολλούς να κυκλοφορούν με κατακόκκινα μπράτσα και σώμα. Σύμφωνα με την βρετανική Ένωση Δερματολόγων, πρέπει να εφαρμόζουμε τουλάχιστον 6 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού – ή 36 γραμμάρια – αντηλιακής κρέμας – όσον αφορά στους ενήλικες με ένα μέσο σώμα.

Η ιδανική ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να εφαρμόσετε στα χέρια είναι ένα κουταλάκι του γλυκού

Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των ανθρώπων παραδέχθηκε πως χρησιμοποιεί ποσότητα λιγότερη από τρία κουταλάκια του γλυκού. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και πιστεύουν πως δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την κατάλληλη ποσότητα αντηλιακού που απαιτείται. Γι’ αυτό και έδωσαν στην δημοσιότητα μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνει τις συνιστώμενες ποσότητες αντηλιακού που πρέπει να εφαρμόζουμε σε κάθε μέρος του σώματός μας.

Ενώ στα πόδια, πρέπει να βάζετε ποσότητα ίση με 2 κουταλάκια του γλυκού

Πρόσωπο και λαιμός

Ένας στους τρεις Βρετανούς δεν βάζει αρκετή ποσότητα αντηλιακού στο πρόσωπο και το λαιμό τους. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι μισό κουταλάκι του γλυκού, ωστόσο, ένας στους επτά δήλωσε πως χρησιμοποιεί λιγότερο από το 1/4.

Μπράτσα

Λιγότερο από το 50% χρησιμοποιεί αρκετό αντηλιακό στα χέρια. Οι ειδικοί λένε ότι χρειαζόμαστε ποσότητα ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού, αλλά ένας στους πέντε χρησιμοποιεί λιγότερο από το 1.4 του κουταλιού.

Πόδια

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μισοί δεν εφαρμόζουν την σωστή ποσότητα αντηλιακού στα πόδια. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι ένα κουταλάκι του γλυκού ανά πόδι.

Στήθος και πλάτη

Η ιδανική ποσότητα είναι ένα κουτάλι του γλυκού για το στήθος και ένα κουτάλι του γλυκού για την πλάτη, αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν περίπου το 1.4 της συνιστώμενης ποσότητας.

iefimerida.gr