Πότε πέφτει στη Γη από το Διάστημα ο εκτός ελέγχου κινεζικός πύραυλος

Ειδικοί σε θέματα κίνησης διαστημικών σκουπιδιών υποδεικνύουν τα ξημερώματα της Κυριακής ως τη χρονική περίοδο κατά την οποία αναμένεται η επανείσοδος, ωστόσο αυτές οι προβλέψεις έχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Αρχικά ο πύραυλος είχε τεθεί σε ελλειπτική τροχιά στις 29 Απριλίου και έκτοτε χάνει ύψος. Το μεγαλύτερο μέρος του αναμένεται να καεί κατά την τελική είσοδο στην ατμόσφαιρα, αν και υπάρχει περίπτωση κάποια κομμάτια- όπως μεταλλικά τμήματα με υψηλό σημείο τήξης και άλλα τμήματα με υψηλή αντοχή στη θερμότητα- να τα καταφέρουν να επιστρέψουν στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Οι πιθανότητες να υπάρξει κάποιο ατύχημα (να χτυπηθεί κάποιος από κομμάτι του) θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλές, τόσο επειδή το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό όσο και επειδή το κατοικημένο τμήμα της ξηράς περιλαμβάνει πολύ μεγάλες ακατοίκητες εκτάσεις.

Η Κίνα έχει αντιδράσει έντονα στις επικρίσεις πως επέδειξε αμέλεια επιτρέποντας τη μη ελεγχόμενη επιστροφή ενός τόσο μεγάλου αντικειμένου, και ΜΜΕ της χώρας χαρακτηρίζουν τις δυτικές αναφορές στο θέμα ως «hype» (θόρυβο χωρίς πραγματικό λόγο).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔ, κατά την τελευταία δεκαετία περίπου 100 δορυφόροι και κομμάτια πυραύλων πραγματοποιούσαν επανείσοδο στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, με συνολική ετήσια μάζα περίπου 150 τόνων.

Οι ΗΠΑ πάντως δεν φαίνονται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το θέμα: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ερωτηθείς σχετικά την Πέμπτη, είπε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν σχέδια για την κατάρριψη του αντικειμένου και ότι ελπίζεται πως θα πέσει στον ωκεανό, κάπου μεταξύ του Σαββάτου και της Κυριακής.

Ο πύραυλος είχε εκτοξευτεί από το νησί Χαϊνάν της Κίνας στις 29 Απριλίου, μεταφέροντας το τμήμα Tianhe του σταθμού, που προορίζεται να αποτελέσει τον χώρο διαμονής των τριών μελών του πληρώματος του μόνιμου κινεζικού διαστημικού σταθμού. Η εκτόξευση αυτή ήταν η πρώτη μιας σειράς 11 αποστολών που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί ο σταθμός.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters