Πύρινος «εφιάλτης» για τρίτη νύχτα-Μάχη με το χρόνο, καθώς αύριο το πρωί θα ενταθούν οι άνεμοι

Η Ελλάδα ζει τον πύρινο «εφιάλτη» και η ανατολική Αττική παραδόθηκε στις φλόγες για 3η ημέρα.

Τα εναέρια μέσα είναι ελάχιστα αφού μόλις 4 Canadair από τα 18 που έχει η Ελλάδα κατάφεραν να πετάξουν την Τρίτη για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, ενώ πλέον το βράδυ και αυτά δεν μπορούν να συνδράμουν. Έτσι όλο το βάρος πέφτει στις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες δεδομένα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλο αυτό το τεράστιο μέτωπο χιλιομέτρων.

Αποτέλεσμα μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αττική, δίχως ακόμη να έχουν σβηστεί οι φωτιές και να ζουν άπαντες μια 3η νύχτα αγωνίας με την ευχή και την ελπίδα επιτέλους να σβήσουν και να τελειώσει ο εφιάλτης.

Ετσι παραμένουν οι φλόγες σε Πολυδένδρι και Καπανδρίτι. Στο Πολυδένδρι ευτυχώς σταμάτησε η φωτιά στο γήπεδο της περιοχής και δεν πέρασε στην Εθνική οδό.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι καταγγελίες για ελλείψεις σε μέσα είναι συνεχείς από φορείς και κατοίκους, ενώ ο κυβερνητικός μηχανισμός δείχνει ολιγωρία και έλλειψη πρόληψης και σχεδίου.

Το θετικό είναι ότι αργά το βράδυ της Τρίτης έπεσε ο αέρας, έγιναν λιγότερες οι εστίες και μικρότερα τα μέτωπα. Οι μικρές αναζωπυρώσεις παραμένουν, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν τη μάχη, ώστε να προλάβουν το πρωί.

Και αυτό διότι από τα ξημερώματα αναμένεται σύμφωνα με την Μετεωρολογική υπηρεσία να ενταθούν οι άνεμοι και να φτάσουν μέχρι το μεσημέρι τα 5 εώς 6 μποφόρ!

Μάλιστα, μετά από τρεις δύσκολες ημέρες που έφεραν την… καταστροφή, την συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων ζήτησε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πηγές στην Αττική, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο. Όπως έγινε γνωστό σήμερα από την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η χώρα μας υπέβαλλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL – 415. Ώστόσο, όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό απάντησε ήδη στις Ελληνικές αρχές ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα αεροσκάφη καθώς τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην δική της επικράτεια.

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Αμαλιάδα – Αρνήθηκαν να εκκενώσουν το χωριό Περιστέρι οι κάτοικοι

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και η πυρκαγιά στην Ηλεία. Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Περιστέρι, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά, ωστόσο οι περισσότεροι κάτοικοι, παρά το γεγονός ότι διατέθηκαν Λεωφορεία από τις Αρχές, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά κατευθύνεται ανατολικά του χωριού, προς την δασική περιοχή της Οινόης, όπου δεν κατοικείται. Στην περιοχή επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα 12 άτομα πεζοπορο και κατά τη διάρκεια της ημέρας 2 ελικόπτερο, 1 καναντέρ και 4 πετζετέλ.

Στις φλόγες για άλλη μία νύχτα η Ζάκυνθο

Είκοσι είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς, όπου καίνε στο νησί της Ζακύνθου αυτή την ώρα, με τα πιο ανησυχητικά να βρίσκονται στις περιοχές Παλαιό Χωριό, Κοιλιώμενο και Καταστάρι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεση όλων των μετώπων με 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος κατά τη διάρκεια της ημέρας με 1 ελικόπτερο.