Πύρινος όλεθρος στον Ωρωπό-Σε Μαρκόπουλο και Μαλακάσα η φωτιά

7/8/2021 ΩΡΑ 10.00

Στο μεγάλο μέτωπο της φωτιάς στη Μαλακάσας, που μαίνεται από χθες το απόγευμα στο ύψος της Εθνικής Οδού, υπάρχουν αυτή τη στιγμή έξι εστίες φωτιάς και αναζωπυρώσεις εξ αιτίας του βόριου άνεμου που πνέει. Η πορεία και η κατεύθυνση της φωτιάς θα εξαρτηθεί από την ένταση και φορά του ανέμου, ενώ οι εναέριες και επίγειες επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολες, καθώς το σημείο είναι δύσβατο.

Διαβάστε περισσότερα: Έξι εστίες φωτιάς στη Μαλακάσα-Αναζωπυρώσεις-Υπεράνθρωπες προσπάθειες ανακοπής της φωτιάς

Μένουμε ασφαλείς. Κανείς δεν είναι μόνος.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ: 2295-032797

Μαλακάσα ώρα 01.30 (7/8/21)

Το χρονικό 6/8/2021

Εφιαλτικές οι στιγμές που ζουν οι βόρειες περιοχές του Δήμου Ωρωπού. Η καταστροφική φωτιά που κατέκαψε τις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, πριν από λίγο πέρασε την Ε.Ο. και τον παράδρομο και κατευθύνεται προς Μαρκόπουλο και Μαλακάσα.

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών, των ανδρών της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ωρωπού και των εκατοντάδων εθελοντών, δυστυχώς η φωτιά δεν μπόρεσε να κρατηθεί και πέρασε στην περιοχή ανάμεσα σε Μαρκόπουλο και Πολυδένδρι στο ύψος της ΕΡΛΑΚ. Έχει δοθεί εντολή να εκκενωθεί και το Μαρκόπουλο, ενώ νωρίτερα είχε δοθεί εντολή να εκκενωθεί η Μαλακάσα και η Σφενδάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα και στη Μαλακάσα, καθώς αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο ύψος του Terra Vibe.

Με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής κ. Αυγερινού λήφθηκε απόφαση για άμεση εκκένωση σε Μαρκόπουλο, Μήλεσι, Μαυροσουβάλα, Μπάφι, Λεβίσι του Δήμου Ωρωπού.

Κατευθυνθείτε με ασφάλεια προς την παραλία. Θα ακολουθήσει μήνυμα από την Πολιτική προστασία.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού και η Δημοτική Αρχή είναι από χθες ανελλιπώς στα μέτωπα της πυρκαγιάς και συμβάλλουν με όποιες δυνάμεις έχουν στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Ηρωικές οι προσπάθειες όλων όσων επιχειρούν δίνοντας την ψυχή τους για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί.

Προβληματίζει το μέτωπο στην Μαλακάσα το οποίο είναι μεγάλο και αν ξεφύγει η φωτιά θα κατευθυνθεί προς Ωρωπό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της, χωρίς ιδιαίτερη ευκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η φωτιά καίει σε χαράδρα πλησίον της εθνικής με αργή πορεία λόγω της άπνοιας, με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να ανακοπεί η πορεία της πριν ξεφύγει προς τον Ωρωπό.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη τονίζοντας: «Πρέπει να έρθουν εδώ το πρωί, άμεσα τα εναέρια μέσα». Ο αντιπεριφερειάρχης λίγο νωρίτερα, κατά την αποχώρηση των εναέριων μέσων με την έλευση της νύχτας, συντόνισε τη διανομή των οχημάτων της Περιφέρειας ανάλογα με τα αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα μηχανήματα, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα έργου (ερπυστριοφόρα, φορτωτήρες, μπουλντόζες), καθώς και τα μικρά πυροσβεστικά, διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες, είτε για να εφοδιάσουν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα είτε για να διανοίξουν δρόμους ως αντιπυρικές ζώνες.