Πώς δημιουργείται το κότσι στο πόδι και πώς μπορείτε να το διορθώσετε – Πότε χρειάζεται χειρουργείο

Ένα κότσι είναι μια οστεώδης προβολή που σχηματίζεται από την επανευθυγράμμιση της άρθρωσης στη βάση των μεγάλων δαχτύλων των ποδιών. Δημιουργείται όταν το μεγάλο δάκτυλό σας σπρώχνει το επόμενο δάκτυλό σας, πιέζοντας την άρθρωση του μεγάλου δάχτυλου σας να γίνει μεγαλύτερη και να επεκταθεί.

Τα κότσια συνήθως επηρεάζουν το εσωτερικό πόδι στη βάση του μεγάλου δάχτυλου του ποδιού και μπορούν επίσης να επηρεάσουν το εξωτερικό του ποδιού στη βάση του μικρού δαχτύλου του ποδιού. Εμφανίζεται συνήθως στις γυναίκες. Τα κότσια μπορούν επίσης να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα ενός κληρονομικού σκελετικού ελαττώματος, πίεση στο πόδι σας ή κάποιας ιατρικής κατάστασης, όπως αρθρίτιδας.

Παρόλο που τα κότσια συνήθως δεν απαιτούν ιατρική περίθαλψη, επισκεφθείτε έναν γιατρό ή έναν γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία προβλημάτων των ποδιών, όπως έναν ποδολόγο ή ορθοπεδικό, αν έχετε επίμονο πόνο στο δάχτυλο ή στο πόδι, ένα αξιοσημείωτο εξόγκωμα στο μεγάλο δάκτυλό σας, μειωμένη κινητικότητα ή αν δυσκολεύεστε να βρείτε παπούτσια που να ταιριάζουν σωστά εξαιτίας του κοτσιού.

Οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το αν τα σφιχτά, ψηλά τακούνια ή τα πολύ στενά υποδήματα προκαλούν κότσια ή αν τα παπούτσια απλώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη του.

Τα κότσια μπορεί να σχετίζονται με ορισμένους τύπους αρθρίτιδας, ιδιαίτερα φλεγμονώδεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

1. Αν και δεν προκαλούν πάντοτε προβλήματα, τα κότσια είναι μόνιμα εκτός αν διορθωθούν χειρουργικά. Μία ποικιλία πιθανών επιπλοκών περιλαμβάνει τη σφυροδακτυλία και τη μεταταρσαλγία. Η σφυροδακτυλία είναι μια ανώμαλη καμπή που εμφανίζεται στη μέση άρθρωση ενός δακτύλου, συνήθως το δάχτυλο δίπλα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας, που μπορεί να προκαλέσει πόνο και πίεση. Από την άλλη πλευρά, η μεταταρσαλγία είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή στο πόδι σας.

2. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα κότσια μη χειρουργικά για να ανακουφίσετε τον πόνο και την πίεση αλλάζοντας τα υποδήματα. Χρησιμοποιήστε ευρύχωρα, άνετα υποδήματα που παρέχουν άφθονο χώρο για τα δάκτυλα των ποδιών σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε επίσης πάτους υποδημάτων. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ενέσεις κορτιζόνης.

Χρησιμοποιήστε προστατευτικά ένθετα υποδημάτων για να βοηθήσετε να κατανέμετε ομοιόμορφα την πίεση όταν κινήστε, να μειώνετε τα συμπτώματά και να αποφύγετε να χειροτερέψετε το κότσι σας. Για μερικά άτομα, τα υποστηριζόμενα αψιδωτά πρόσθετα μπορούν να παρέχουν ανακούφιση, ενώ άλλα απαιτούν συνταγογραφημένη ορθοπεδική συνταγή. Για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την εφαρμογή πάγου στο κότσι σας, αν είστε όρθιοι για πολλή ώρα.

3. Ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση εάν η παραδοσιακή θεραπεία δεν μειώσει τα συμπτώματά σας. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση δεν συνιστάται εκτός αν σας προκαλεί συχνό πόνο ή παρεμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

4. Οι χειρουργικές επεμβάσεις για κότσια μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένες τεχνικές, όπως η αφαίρεση του φλεγμονώδους ιστού από την μεγάλη άρθρωση των ποδιών σας. Ένας άλλος είναι να ισιώσει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας αφαιρώντας μέρος του οστού. Μπορείτε επίσης να αναπροσαρμόσετε το μακρύ οστό ανάμεσα στο πίσω μέρος του ποδιού σας και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας. Εναλλακτικά, ισιώστε την ανώμαλη γωνία της μεγάλης άρθρωσης των δακτύλων σας ή συνδέστε μόνιμα τα οστά της πληγείσας άρθρωσης.

Είναι πιθανό ότι θα είστε σε θέση να περπατήσετε αμέσως μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Όμως, η πλήρης ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως μήνες.

Για να αποφύγετε μια υποτροπή, θα πρέπει να φοράτε κατάλληλα υποδήματα κατά την αποκατάσταση. Για τα περισσότερα άτομα, είναι απίθανο να φορέσουν στενότερα παπούτσια μετά την επέμβαση.

enimerotiko.gr