Πώς θα διανεμηθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ως τη μεγαλύτερη πρόκληση διεθνών αερομεταφορών χαρακτηρίζει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) την αποστολή του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο του BBC, θα χρειαστούν 8.000 Boeing 747, ώστε αυτό που περιμένουν όλοι να διανεμεθεί ώστε να μπει τέλος στην πανδημία του κορονοϊού.

Η IATA συνεργάζεται ήδη με αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, παγκόσμια όργανα υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες σε ένα παγκόσμιο σχέδιο αεροπορικής μεταφοράς, ενώ το πρόγραμμα διανομής αφορά μόνο μία δόση ανά άτομο.

«Η ασφαλής χορήγηση εμβολίων Covid-19 θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια βιομηχανία αεροπορικών φορτίων. Αλλά δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό. Και η ώρα για αυτό είναι τώρα»  δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IATA, Αλεξάντρε ντε Ζούνιακ.

Πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι όλα τα αεροπλάνα κατάλληλα για τη μεταφορά εμβολίων καθώς χρειάζονται ένα τυπικό εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 2 και 8C για τη μεταφορά φαρμάκων. Ορισμένα εμβόλια μπορεί να απαιτούν θερμοκρασίες κατάψυξης που θα αποκλείουν περισσότερα αεροσκάφη.

«Γνωρίζουμε καλά τις διαδικασίες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τις κλιμακώσουμε», πρόσθεσε ο Glyn Hughes, επικεφαλής της Ryanair. Οι πτήσεις προς ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα είναι κρίσιμες, καθώς δεν διαθέτουν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων» πρόσθεσε.

Η ΙΑΤΑ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν προσεκτικό σχεδιασμό τώρα για να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως προετοιμασμένες μόλις εγκριθούν τα εμβόλια και είναι διαθέσιμα για διανομή. Μαζί με τη διασφάλιση του χειρισμού και της μεταφοράς σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, η ασφάλεια είναι ένα άλλο ζήτημα. «Τα εμβόλια θα είναι πολύτιμα προϊόντα. Πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι οι αποστολές παραμένουν ασφαλείς από παραβιάσεις και κλοπές» πρόσθεσε η IATA.

Έθνος