Π. Παυλόπουλος -Σημαντικός ο ρόλος του ΟΗΕ για την παγκόσμια Ειρήνη

22.10.2015

 

Στο σημαντικό ιστορικά ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση παλαιών κρίσεων και νέων προκλήσεων αλλά και την αποκατάσταση της  παγκόσμιας ειρήνης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος μιλώντας στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «H Ελλάδα, θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις εργασίες του ΟΗΕ και, ειδικότερα, στις διεργασίες για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση του ρόλου του, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ικανότητας του Οργανισμού να υπηρετεί πιστά το διεθνές δίκαιο και να προωθεί το όραμα των ιδρυτών του για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο.

 

Ο ΠτΔ συνέχισε λέγοντας «ιδίως δε να επιβάλει την τελική εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού η μη εφαρμογή τους συνιστά ένα θεσμικώς και πολιτικώς μεγάλο κι επώδυνο έλλειμμα, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της ανοχής, ως προς την συνέχιση της παράνομης τουρκικής κατοχής τμήματος της Μαρτυρικής Κύπρου, ανεξάρτητου Κράτους και ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης».

 

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι το διακύβευμα είναι φιλόδοξο, όπως φιλόδοξο θεωρήθηκε από κάποιους και το όλο εγχείρημα των Ηνωμένων Εθνών πριν από 70 χρόνια.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «είναι όμως χρέος μας απέναντι στην ιστορία μας και, κυρίως, έναντι των μελλοντικών γενεών, να το αναλάβουμε και να το υπηρετήσουμε με συνέπεια και αυταπάρνηση», επισήμανε, για να προσθέσει ότι «σήμερα ο ρόλος του ΟΗΕ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός και κρίσιμος για την αντιμετώπιση παλαιών κρίσεων και νέων προκλήσεων».

 

«Εντούτοις» ανέφερε «όσο επίκαιρος παραμένει σήμερα ο Χάρτης του ΟΗΕ και οι στόχοι του, τόσο επίκαιρη παραμένει, δυστυχώς, και η λέξη «κρίση». Πανταχού παρούσα, δυστυχώς, ανά τον κόσμο, είτε λαμβάνει πολιτική, οικονομική, είτε ανθρωπιστική διάσταση -όπως, για παράδειγμα, το σημερινό οξύ προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που συνδυάζει και τις τρεις αυτές διαστάσεις- η κρίση πλήττει πάντα τους πιο αδύναμους και συνιστά υπόμνηση για τον Οργανισμό ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του, ώσπου να εκπληρώσει την σημαντική αποστολή του, όπως περιγράφεται στο Προοίμιο και όπως περιγράφεται στο Προοίμιο και στο 1ο άρθρο του Χάρτη του».

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι ο στόχος παραμένει πάντα ίδιος: Ένας κόσμος, όπου θα κυριαρχεί η ειρήνη, η δημοκρατία και η ευημερία για όλους.