Π. Σκουρλέτης: “Στους 9.000 το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας δήμων”

Στις 9.000 “ανεβάζει” τις θέσεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, με συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής”.

«Ο αριθμός των θέσεων θα κινείται γύρω στις εννέα χιλιάδες», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, εξηγώντας ότι, «το νούμερο αυτό προέκυψε με βάση τα αιτήματα των ίδιων των δήμων». Να υπενθυμίσουμε ότι, προ ημερών  είχε πει ότι αναμένεται και δεύτερη λίστα με θέσεις μονίμων. Έτσι, ενώ ο αρχικός αριθμός θέσεων ανέρχονταν σε 6.668, με μεταγενέστερες δηλώσεις του ο υπουργός προσδιόρισε τις θέσεις σε περισσότερες από 7.000, για να ανακοινώσει σήμερα μέσω της “Αυγής” ότι, θα ανέλθουν σε 9.000.

«Θεωρώ πως με αυτές τις θέσεις θα έχουμε καλύψεις τις μόνιμες ανάγκες των δήμων», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας:

«Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που έχουν γίνει στη χώρα, μα και για τις πρώτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα μετά το 2010».

«Με αυτές τις προσλήψεις λύνουμε πρώτα απ’ όλα το πρόβλημα της πολιτικής ομηρίας χιλιάδων ανθρώπων», σημειώνει ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι, αυτή η απόφαση «αποτυπώνει την πολιτική οπτική της κυβέρνησης για τις σχέσεις εργασίας και την έκταση της χρησιμοποίησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου».

Για την τακτοποίηση των συμβασιούχων σε προγράμματα όπως, το “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” ο υπουργός είπε πως, «η απάντηση που έχουμε δώσει στους ίδιους τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου προγράμματος είναι πως στο κατάλληλο χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο θα απαντήσουμε στο θέμα της αποκατάστασης του πραγματικού χαρακτήρα της εργασιακής τους σχέσης». Αναγνώρισε, όμως, πως πρόκειται για εργαζόμενους, «που καταφανώς καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες».

Για τους δε εργαζόμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, o κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι, το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Στο θέμα των εργαζομένων. Υπάρχουν χιλιάδες συμβασιούχοι εργάτες καθαριότητας στους δήμους, που περιμένουν την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες θέσεις. Πότε θα εκδοθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ; Πόσες θα είναι οι θέσεις μόνιμου προσωπικού που θα προσληφθεί στους δήμους. Με αυτές τις προσλήψεις θα λυθεί το πρόβλημα της καθαριότητας;

Όπως έχουμε πει, ο διαγωνισμός θα ανακοινωθεί από το ΑΣΕΠ το επόμενο διάστημα και θα έχουν ανακοινωθεί οι προσωρινοί πίνακες των αποτελεσμάτων μέχρι το τέλους  Μαρτίου. Ο αριθμός των θέσεων θα κινείται γύρω στις εννέα χιλιάδες. Το νούμερο αυτό προέκυψε με βάση τα αιτήματα των ίδιων των δήμων. Θεωρώ πως με αυτές τις θέσεις θα έχουμε καλύψεις τις μόνιμες ανάγκες των δήμων. Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που έχουν γίνει στη χώρα, μα και για τις πρώτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα μετά το 2010. Θεωρώ ότι με αυτές τις προσλήψεις λύνουμε πρώτα απ’ όλα το πρόβλημα της πολιτικής ομηρίας χιλιάδων ανθρώπων. Κι αυτό είναι σημαντικό για τους ίδιους, ενώ αποτυπώνει την πολιτική οπτική της κυβέρνησης για τις σχέσεις εργασίας και την έκταση της χρησιμοποίησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Θέλουμε σταθερές σχέσεις εργασίας, θέλουμε πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπείς αποδοχές. Χωρίς να καταχραστούμε τη σημερινή δημοσιονομική πραγματικότητα, επιδιώκουμε και προωθούμε ένα καλύτερο αύριο για τον κόσμο της εργασίας εντός και εκτός Δημοσίου. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι απαντούμε αποτελεσματικά  και στην ανάγκη των δήμων να έχουν ίδια μέσα για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ώστε να μην αναγκαστούν να αναζητήσουν λύση στους ιδιώτες, κάτι που πιστεύω ότι πλήττει τον  πυρήνα της λειτουργίας των δήμων, καθώς μπορεί να χειροτερέψει τους όρους προσφοράς μιας βασικής υπηρεσίας προς τους δημότες τους.

Σας ασκείται έντονη κριτική τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από την ΕΝΠΕ ότι ο διάλογος για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» αρχίζει και τελειώνει στην εφαρμογή της απλής αναλογικής. Από την άλλη, το τελευταίο διάστημα, εσείς επικαλείστε την ανάγκη για «δικλίδες ασφαλείας για τη διακυβέρνηση των δήμων». Ποιες θα είναι αυτές οι δικλίδες;

Για τον αν συρρικνώνεται η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» στην απλή αναλογική, νομίζω πως έχει φανεί και από την σημερινή μας συνέντευξη. Ήδη έχουμε αναφερθεί στις αρμοδιότητες, στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση, άρα η κρητική αυτή είναι έωλη. Σε σχέση με τις λεγόμενες δικλίδες θα σας αναφέρω για παράδειγμα την ιδέα στο κρίσιμο θέμα του προϋπολογισμού, αυτός να εγκρίνεται μετά από ορισμένες συνεδριάσεις με σχετική πλειοψηφία.  Θέλω να είμαι σαφής. Οι αλλαγές που προωθούμε έχουν σκοπό να βελτιώσουν τη σημερινή κατάσταση σε πολλά επίπεδα, στη βάση της πολύ σημαντικής εμπειρίας από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», από το 2011. Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις παλιές δυσλειτουργίες με νέες. Ωστόσο τίθεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα πολιτικής και δημοκρατικής ωρίμανσης. Οι πολίτες, όπως και αρκετοί αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι υπέρ της απλής αναλογικής, του συστήματος που αποτυπώνει με τον πιστότερο τρόπο τις επιλογές τους. Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες και νομίζω ότι, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες, τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα και οι λύσεις τους εύλογες στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό βοηθάει καθοριστικά στην συνεννόηση των συνδυασμών, βάσει αρχών και προγραμμάτων, πριν και μετά τις εκλογές.

Με τους κομματικούς μηχανισμούς να προετοιμάζονται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιο αφήγημα θα κατέλθει; Ποια θα είναι η διαφοροποίηση σε σχέση του χώρου με τους υποστηριζόμενους των άλλων κομμάτων. Θα υπάρξουν συνεργασίες;

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν κατεβαίνουν κόμματα αλλά αυτοδιοικητικές παρατάξεις που συγκροτούνται στη βάση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των τοπικών και περιφερειακών ζητημάτων. Αυτό ακριβώς είναι και το πεδίο των οποίων συνεργασιών και συναινέσεων. Ο χώρος μας έχει διαμορφώσει το δικό του αυτοδιοικητικό στίγμα, που τον καθιστά διακριτό. Τα κριτήρια των όποιων συνεργασιών μας είναι πολιτικά- αυτοδιοικητικά. Μας ενδιαφέρει τα σχήματα που θα στηρίξουμε  να συμμετέχουν στις διοικήσεις των δήμων, χωρίς αυτό να είναι βέβαια αυτοσκοπός.

Τέλος, για προγράμματα όπως το «Εναρμόνιση οικογενειακής με την  επαγγελματική ζωή», δηλαδή οι επιδοτούμενες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Έχει εξασφαλιστεί εθνική χρηματοδότηση για την συνέχιση του προγράμματος; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, που για χρόνια απασχολούνται με ανανεούμενες συμβάσεις; Υπάρχει η σκέψη για την τακτοποίηση αυτού του προσωπικού, όπως και του προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»;

Η απάντηση που έχουμε δώσει στους ίδιους τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου προγράμματος είναι πως στον κατάλληλο χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο θα απαντήσουμε στο θέμα της αποκατάστασης του πραγματικού χαρακτήρα της εργασιακής τους σχέσης. Πρόκειται για εργαζόμενους που καταφανώς καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες. Το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι έχει ήδη παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.