Π. Χασιώτης: Η σημασία της 25ης Μαρτίου 1821


Η 25η Μαρτίου του 1821 αποτελεί αναντίρρητα την σημαντικότερη στιγμή του νεότερου Ελληνισμού και μία από τις σημαντικότερες της νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Δίπλα στην 4η Ιουλίου 1776, την 14η Ιουλίου 1789 στέκεται και η 25η Μαρτίου 1821 ως φωτεινός φάρος στους αιώνες για όλους τους λαούς που πολεμάνε για το δίκιο τους, για το γκρέμισμα της τυραννίας, για την ανάκτηση της ελευθερίας τους και της αξιοπρέπειάς τους. 

Η αυτοθυσία των επαναστατημένων Ελλήνων, τα ολοκαυτώματα της Χίου, των Ψαρρών και ιδιαίτερα η έξοδος του Μεσολογγίου συγκίνησαν την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και για αυτό το λόγο τα μεγαλύτερα πνεύματα της εποχής, όπως ο Λόρδος Βύρωνας, ο Γκαίτε, ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Ευγένιος Ντελακρουά, ο Ary Scheffer, και o David d’ Angers, εξύμνησαν την Ελληνική Επανάσταση ως αγώνα της Ελευθερίας κατά του δεσποτισμού και της απολυταρχίας.

Όσοι σήμερα προσπαθούν να υποβαθμίσουν ή να  “αναθεωρήσουν” την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι από εκείνους που το 1821 θα υπέβαλλαν τα “σέβη” τους στον Σουλτάνο και στο Μέττερνιχ.

Η ελευθερία και η Ανεξαρτησία μας δεν μας χαρίσθηκε από κανέναν, κερδήθηκε με το αίμα και τις θυσίες των Ελλήνων.  “Ο Εθνισμός μας είναι θεμελιωμένος στα αίματα των οκτακοσίων χιλιάδων Ελλήνων που θυσιάσθηκαν στον Αγώνα”, όπως είχε πει και ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, ο δικαστής που αρνήθηκε να καταδικάσει σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη, κόντρα στις ένοπλες διαταγές της Βαυαρικής Αντιβασιλείας.

Σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του 1821 που μας χάρισαν την Ελευθερία μας και οφείλουμε να αγωνιστούμε για να παραδώσουμε μία καλύτερη Ελλάδα στις επερχόμενες γενεές.

            Το Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!