Ράγισαν οι σχέσεις Ελλάδας – Τσεχίας. Οδηγούνται στα άκρα. Ρήγμα και στους κόλπους της Ε.Ε.

22.12.2015

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία μετά τις υβριστικές δηλώσεις του Προέδρου της κ. Μίλος Ζέμαν κατά της χώρας μας.

Ήδη έχει ανακληθεί  ο Έλληνας πρέσβης από την Τσεχία, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τσέχου προέδρου περί Grexit.

Ο Έλληνας πρέσβης στην Τσεχία Παναγιώτης Σαρρής κλήθηκε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές, ο κ. Σαρρής έλαβε την κλήση χθες το βράδυ κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά από την πολλοστή πρόσφατη επίθεση, δια του Τύπου, κατά της Ελλάδας του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.

Η κλήση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα του κ. Σαρρή δίνει ένα σαφές μήνυμα της Ελλάδας, τόσο προς τον κ. Ζέμαν και την Τσεχία, όσο και προς άλλους ηγέτες χωρών που επιδίδονται κατά διαστήματα σε δυσμενείς και απαξιωτικές δηλώσεις προς την Ελλάδα.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Μίλος Ζέμαν

«Η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση της Ελλάδας» είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, σύμφωνα με τα πρακτορείο TASR. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε εκφράσει και την απογοήτευσή του που η Ελλάδα τελικά παρέμεινε στο κοινό νόμισμα: «Αν και η Ελλάδα ήταν κοντά στο Grexit, τελικά απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα».

Όπως τόνισε, δεν θέλει να πληρώσουν για τα ελληνικά χρέη οι πολίτες της Τσεχίας. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που o Τσέχος Πρόεδρος κάνει «εμπρηστικές» δηλώσεις για το θέμα του Grexit. Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και τον Ιούλιο, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την Ελλάδα.

Η ελληνική απάντηση: Είναι κράτος-μέλος της ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα
Τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας είχε σχολιάσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας: «Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».

Επί της ουσίας, η Ελλάδα έχει αποσύρει τον πρεσβευτή της στην Τσεχία. Απάντηση στο ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να δοθεί. Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι είναι θέμα της τσεχικής πλευράς να διορθώσει τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ζέμαν και να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ώστε να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας. Η ανάκληση πρέσβεως συνιστά πολύ σοβαρή εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις κρατών, δεδομένου ότι πρόκειται ουσιαστικά για το τελευταίο βήμα πριν από τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Η συμπεριφορά της Τσεχίας όπως και άλλων νέων κρατών αποδεικνύει το μέγα λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λόγου ς που εξυπηρετούσαν εμπορικούς σκοπούς, κυρίως, της Γερμανίας χωρίς προηγουμένως οι χώρες αυτές να έχουν, πλήρως, εκδημοκρατιστεί και να έχουν εμβαθύνει στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές.