Ρήγμα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκαλεί το Σύμφωνο Συμβίωσης

17.12.2015

Πρώτο σημαντικό ρήγμα στις σχέσεις των κυβερνητικών  εταίρων καταγράφεται μετά την καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης.

Βεβαίως το νομοσχέδιο αυτό δεν ήταν σημαντικό για να διαρραγούν οι σχέσεις των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά είναι ένα πρώτο τραύμα στις σχέσεις τους. Υπό αυτό το πρίσμα το Μαξίμου είναι υποχρεωμένο πλέον να υπολογίζει πολύ σοβαρότερα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του και να μετρά τα κουκιά του καθώς μετά τις γιορτές είναι υποχρεωμένο να φέρει το πιο οδυνηρό πακέτο μέτρων με το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών.

Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια στους διαδρόμους της Βουλής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δει προσεκτικά τη στήριξη από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. «Αν δεν κάνουν τις αλλαγές που προτείνουμε, τότε θα χάσουν τις ψηφοφορίες σε συγκεκριμένα άρθρα. Χωρίς εμάς θα ηττηθούν» ελέχθη από στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, την Τετάρτη, το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών ψήφισαν επί της αρχής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το καταψήφισαν, όπως επίσης το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια ως προς την ψήφο που θα επιλέξει.

Αναφερόμενη στη στάση του συγκυβερνώντος κόμματος, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε στο Mega ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί προπομπό για την υιοθεσία ανηλίκων από ομόφυλα ζευγάρια, κάτι για το οποίο είμαστε αντίθετοι γιατί προσκρούει στις θρησκευτικές και πατριωτικές πεποιθήσεις των Ελλήνων».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις, την Τετάρτη, στη Βουλή του ειδικού αγορητή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη -δηλώσεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα.

Ο Κ. Κατσίκης υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα σύμφωνο που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε και τα ομόφυλα ζευγάρια να προβαίνουν σε γάμους και υιοθεσίες παιδιών και προχώρησε σε ένα ομοφοβικό ξέσπασμα, λέγοντας ότι η ομοφυλοφιλία «προσκρούει στις χριστιανικές αντιλήψεις» και «αφορά μία μικρή ομάδα σεξουαλικά παρεκτρεπόμενων».

Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα σε ένα ομόφυλο ζευγάρι να αναθρέψει παιδί «παραβιάζει την αρχή της ομαλής ψυχολογικής ανάπτυξης». «Η ελληνική οικογένεια δεν θα καταστραφεί. Δεν είναι δυνατό να πληγεί από ζευγάρια με ποικίλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς» είπε.

Επί της ουσίας ο κ. Καμμένος μέχρι στιγμής έχει στηρίξει σε όλα το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και μετατράπηκε από αντιμνημονιακός σε μνημονιακός ακυρώνοντας ουσιαστικά το λόγο για τον οποίο  αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.

Μετά τις γιορτές η κυβέρνηση έχει σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες να λάβει και μέτρα που θα κρίνουν τη  ζωή εκατ. ελλήνων ακόμη και για τις επόμενες γενιές. Ενώ ερωτηματικό παραμένει και η υλοποίηση του νόμου για τα κόκκινα δάνεια. Εκεί λοιπόν αναμένεται να κριθούν όλα η αν θα γκρεμιστεί το οικοδόμημα των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ