Ριζικές αλλαγές φέρνει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο

17.6.2016

Αλλάζει ο εκλογικός νόμος με στόχο να βολευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ η δύναμη του οποίου, συνεχώς, πέφτει,  αλλά και για να ικανοποιηθούν τα μικρά κόμματα ώστε να ψηφίσουν τις αλλαγές.

Η πρόταση της κυβέρνησης κινείται προς την  κατεύθυνση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους και, ενδεχομένως, με μειωμένο το πλαφόν εισόδου 3% στη Βουλή.

Κατά την τρίωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα για το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στα 17.

Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα με τους αρχηγούς και από αυτές θα εξαρτηθεί και η λήψη των τελικών αποφάσεων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει 200 ψήφους για να μπορεί να ισχύει ο νέο εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι με τον νέο εκλογικό νόμο η αυτοδυναμία αποτελεί οριστικά παρελθόν και στο εξής οι κυβερνήσεις θα είναι πολυκομματικές με ότι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό σύστημα σε μια περίοδο όπου η χώρα βρίσκεται σε περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης.