Ρομπόλης: Υπάρχει λύση για βιώσιμο ασφαλιστικό, χωρίς μειώσεις στις συντάξεις

26.12.2015

Αντίθετος σε νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων τάσσεται ο Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος με συνέντευξή του στην Αυγή, υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μειώσεις των ελλειμμάτων που θα μπορούσαν να καταστήσουν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο μέσω σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογική τεκμηρίωση.

Ο επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. σημειώνει η ότι αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -επισημαίνοντας ότι η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε- και μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα.

 Παραδέχεται ότι αποτελεί άμεση λύση ταμειακού και εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά «απαντά στην αναγκαιότητα να κερδίσουμε χρόνο, προκειμένου να σχεδιάσουμε μία συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας».

 Επίσης, επισημαίνει ότι η μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα ανακόψει τη συνεχή μείωση της αγοραστικής ικανότητας των συνταξιούχων και των αρνητικών αποτελεσμάτων της στην οικονομία.

Αναφέρει ακόμη, ότι ο «κουμπαράς» του αποθεματικού κεφαλαίου για το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί από νέους πόρους, όπως έσοδα από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, μέρος του τιμήματος των αποκρατικοποιήσεων και πόροι από συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων.

Επίσης προτείνει τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η οποία σήμερα υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.