Ρωσία: Έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό τουλάχιστον 186 γιατροί και νοσηλευτές

Στην Ρωσία έχουν πεθάνει τουλάχιστον 186 ιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, αριθμός που υποδηλώνει ότι η θνητότητα των ιατρών στην χώρα εξαιτίας του Covid-19, είναι κατά μέσο όρο 16 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι σε χώρες με συγκρίσιμα μεγέθη επιδημίας, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα του γνωστού ρωσικού ιστότοπου Mediazona.

Oι δημοσιογράφοι του ιστότοπου, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta, έλαβαν ως βάση τον «Κατάλογο μνήμης» τον οποίο συνέταξαν Ρώσοι γιατροί και στον οποίο αναγράφονται τα ονόματα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που πέθαναν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Στις 18 Μαΐου στον κατάλογο υπήρχαν 222 ονόματα ενώ στις 19 Μαΐου τα ονόματα είχαν φθάσει τα 241.

Οι δημοσιογράφοι του Mediazona, αφαίρεσαν από τον κατάλογο 19 ονόματα: έξι γιατρούς από άλλες χώρες, επτά νοσηλευτές οι οποίοι δεν εργάζονταν κατά την διάρκεια της πανδημίας και έξι ακόμη των οποίων ο θάνατος δεν σχετίζεται με τον κορονοϊό. Από τους εναπομείναντες 203, οι δημοσιογράφοι του Mediazona, διασταύρωσαν τα στοιχεία και επιβεβαίωσαν ότι από το κορονοϊό πέθαναν 165 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ για 38 άτομα εκτός του «καταλόγου μνήμης» δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν τα στοιχεία.

Κατά αυτόν τον τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους 138 θανάτους γιατρών και νοσηλευτικού προσοωπικού στις ρωσικές περιφέρειες (εκτός του Νταγκεστάν) που αναφέρονται στον «κατάλογο μνήμης» των 40 στο Νταγκεστάν και των οκτώ που δεν αναφέρονται στον κατάλογο, συμπεραίνεται ότι στην Ρωσία τουλάχιστον 186 άτομα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχασαν την ζωή τους την περίοδο της πανδημίας.