Σήμερα αποφασίζουν οι Πολιτικοί Αρχηγοί για το Προσφυγικό

4.3.2016

Το πολυθρύλητο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι υπό τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν ήδη στενέψει  απελπιστικά και το πρόβλημα του προσφυγικού  διογκώνεται  καθημερινά με την ανοχή της Τουρκίας προκαλώντας ασφυξία στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στις 7ης Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις που ενδεχομένως; Να κρίνουν και το μέλλον της ΕΕ.

Ο κορμός της κυβερνητικής πρότασης για το προσφυγικό αφορά στην αναλογική κατανομή των βαρών, στην επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων, στο μηχανισμό επανεγκατάστασης στην Τουρκία, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στον αποκλεισμό των μονομερών ενεργειών.

Ο Πρόεδρος της Η Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της με την πολιτική των ανοικτών συνόρων και κάνει λόγο για πολιτική αποτροπής και όχι μόνο φιλοξενίας και αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού προβλήματος.

Τις θέσεις της Ν.Δ. για το προσφυγικό τις είχε καταθέσει μέσα στην εβδομάδα και το κόμμα ζητά τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες, τη δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους, την παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών μέσα στην χώρα, την ενεργότερη συμμετοχή του Στρατού για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων – μεταναστών.

Τον ορισμό ενός υπερυπουργού έχει ζητήσει Το Ποτάμι, που θα μιλά απευθείας με τον πρωθυπουργό και θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων. Οι προτάσεις του κόμματος του κ. Θεοδωράκη αφορούν, τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,την ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και την διάσωση των προσφύγων, το διαχωρισμό προσφύγων και αυτών που είναι οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και Αφρικής, την άσκηση κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων, την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τη ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες η οποία θα προβλέπει ταυτοχρόνως: την παροχή ευρωπαϊκού ασύλου για όσους Σύρους φτάνουν στη χώρα και στην συνέχεια την συντεταγμένη μετακίνηση τους αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αναπροσαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας της μετεγκατάστασης (relocation), την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία.

Η κ. Φώφη Γεννηματά, που είχε ζητήσει τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, μαζί με την Δημοκρατική Συμπαράσταση που ζητά Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης και αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, προτείνει, να σχεδιαστεί μία εθνική πολιτική, πριν υπάρξουν εξελίξεις που θα δεσμεύουν την δυνατότητα χειρισμών.

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε την χώρα μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, έλειψε κι εδώ συνεκτική πολιτική αρχών και δημιουργικού ρεαλισμού, με αποτέλεσμα την εθνική απομόνωση.

Ο Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιμένει ότι χρειάζεται να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση και όπως τόνισε, στο συμβούλιο των αρχηγών σήμερα θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα αυτό.
«Αν επιμένει ο κ. Τσίπρας να συζητήσουμε μόνο το προσφυγικό εγώ θα του πω “είναι σαν να είμαι απών στη συζήτηση”», είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Αυτό είναι μια σατανική σκέψη που έχει κάνει ο πρωθυπουργός. Παράλληλα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αισθάνεται ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του».

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που είχε εκφράσει το ΚΚΕ για την ουσία μιας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο για το προσφυγικό, τελικά θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.