Σήμερα η επίσκεψη Τσίπρα-Σουλτς στη Λέσβο

5.11.2015

Σήμερα Πέμπτη πρόκειται να μεταβούν στη Λέσβο για επίσκεψη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με σκοπό να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση των προσφύγων.

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σουλτς φτάνοντας στη Μυτηλίνη θα έρθουν αντιμέτωποι με την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο νησί καθώς χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ που κρατά δεμένα τα πλοία, χωρίς να εξαιρέσει τα τρία πλοία που χρησιμοποιούνται καθημερινά αποκλειστικά για τη μεταφορά των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά

Να θυμίσουμε ότι χθες Τετάρτη, μέσα σε όλο αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Δήμος Λέσβου έκανε μια συμβολική κίνηση κηρύσσοντας τριήμερο πένθος για τους πρόσφυγες που έχουν χαθεί στα νερά του Αιγαίου, καλώντας τους κατοίκους του νησιού να πάρουν μέρος μαζικά στη δέηση που θα έγινε στις 5 το απόγευμα στο Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης και εκπροσώπους όλων των εκκλησιών.

Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι επισκέφθηκαν χθες Τετάρτη, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου,  ο οποίος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με ενήλικες και παιδιά που διαμένουν προσωρινά εκεί.

Νωρίτερα χθες, αναχώρησαν οι πρώτες έξι οικογένειες  προσφύγων για το Λουξεμβούργο συνοδευόμενες από τους Αλέξη Τσίπρα, Μάρτιν Σουλτς,  υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν,  επίτροπο για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα . Με τους 30 πρόσφυγες, από Συρία και Ιράκ, που έφυγαν, ξεκίνησε στην Ελλάδα  η νέα προοπτική, της ομαλής μετεγκατάστασης των προσφύγων.