Σήμερα το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα – “Φρούριο” η Αθήνα με 2.000 αστυνομικούς, ελικόπτερα και drones – ΒΙΝΤΕΟ

Τα ελικόπτερα και τα drones της Αστυνομίας θα μεταδίδουν εικόνες από την πλατεία Συντάγματος, και θα υπάρχουν κλούβες των ΜΑΤ ανάμεσα στη συγκέντρωση του Συντάγματος και την αντισυγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια.

Με κεντρικό σύνθημα πως “τίποτα δεν έχει τελειώσει” και με 18 επιχειρήματα οι διοργανωτέςτου συλλαλητηρίου εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος πρέπει να κατέβει στο Σύνταγμα.

“Τι με ρωτάς; Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο;” είναι η πρώτη φράση του βίντεο των διοργανωτών για την εκδήλωση και με 18 ”γιατί” τονίζουν τους λόγους συμμετοχής.

“Γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει. Γιατί διάβασα και ξέρω. Γιατί δεν μπορούν να με κοροϊδέψουν. Γιατί δεν είναι δική τους περιουσία για να την πουλήσουν. Γιατί δεν είμαι «καναπεδάτη». Γιατί νιώθω την ανάγκη να αντιδράσω. Γιατί αποφασίζουν για μένα χωρίς εμένα. Γιατί δεν μασάω το παραμύθι τους. Γιατί δεν δικαιούμαι να απουσιάσω. Γιατί δεν έχω αυταπάτες για τη σύνθετη ονομασία. Γιατί είμαστε οι περισσότεροι και πρέπει να το δείξουμε. Γιατί δίνουν την Ιστορία μου και τον Πολιτισμό μου. Γιατί δεν αντέχω άλλο. Γιατί δεν γονατίζω άλλο. Γιατί δεν παραχωρώ άλλο. Γιατί δεν ξεχνώ άλλο. Γιατί δεν φοβάμαι άλλο. Γιατί αν δεν αγωνιστώ δεν έχω δικαίωμα να μιλάω

Δείτε το βίντεο:

Ο πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής Ένωσης και πρώην γερουσιαστής Κρίς Σπύρου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

Χαιρετισμό θα απευθύνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η ερμηνεύτρια Αφροδίτη Μάνου η οποία μάλιστα μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook ενημερώνει πως μια πλειάδα από καλλιτέχνες ζητούν δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, ο ερευνητής Νίκος Λυγερός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, περίπου 3.000 λεωφορεία θα φτάσουν στην Αθήνα από τη βόρεια Ελλάδα μεταφέροντας στο Σύνταγμα 150.000-200.000 διαδηλωτές. Τα λεωφορεία θα αποβιβάζουν τους διαδηλωτές από τη νότια Ελλάδα στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ και από βόρεια Ελλάδα στην Κατεχάκη. Από εκεί τα λεωφορεία θα αποχωρούν για τους χώρους στάθμευσης σε ΟΑΚΑ, Μπάντμιντον και ΣΕΦ. Οι διαδηλωτές θα μπορούν να προωθηθούν από εκεί μέσω μετρό σε σταθμούς όπως η Ακρόπολη, ο Ευαγγελισμός και το Μοναστηράκι.

Εξαιτίας του συλλαλητηρίου ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση και από τις 6 το πρωί έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με την Αστυνομία οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θα επικρατούν.

Στις 10 το πρωί θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου αναχώρησαν για την Αθήνα τα πρώρα λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκηκαι την Κρήτη.

Οι διαδηλωτές τραγουδώντας το “Μακεδονία Ξακουστή” και κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια, μπήκαν στα λεωφορεία που τους περίμεναν στην οδό Εγνατία και αναχώρησαν με προορισμό την πρωτεύουσα προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Με ελληνικές σημαίες και λάβαρα με το σύμβολο της Μακεδονίας, αλλά και κρητικές κατσούνες αναχώρησαν το βράδυ του Σαββάτου από τα Χανιά οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι διαμαρτυρόμενοι κυμάτισαν μια τεράστια ελληνική σημαία στο λιμάνι της Σούδας και τραγουδώντας το “Μακεδονία Ξακουστή”, αλλά και συνθήματα ενάντια των πολιτικών επιβιβάστηκαν στο καράβι για τον Πειραιά.