Το ημερολόγιο έγραφε 14 Μαρτίου του 1879 όταν στο Ούλμ της Γερμανίας γεννήθηκε ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της ιστορίας, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, οι θεωρίες του οποίου άλλαξαν σημαντικά την κατανόηση του σύμπαντος από τον άνθρωπο και χρησιμοποιήθηκαν ως θεμέλιοι λίθοι για το «χτίσιμο» της κβαντικής θεωρίας.
Οι θεωρίες της σχετικότητας του Αϊνστάιν και συγκεκριμένα η γενική θεωρία της σχετικότητας έφερε επανάσταση στην κατανόηση του χώρου, του χρόνου και της βαρύτητας, που παρείχε ένα νέο πλαίσιο για την κατανόηση της συμπεριφοράς των αντικειμένων στο σύμπαν. Το έργο του έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης φυσικής και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να διαμορφώνει την επιστημονική έρευνα. Η περιέργεια και η καινοτόμος σκέψη του Αϊνστάιν άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στον κόσμο, καθιστώντας τον έναν από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία.
Στον Αϊνστάιν αποδίδεται και η διάσημη εξίσωση E=mc², που εκφράζει την ισοδυναμία μεταξύ μάζας και ενέργειας, δηλώνοντας ότι η ενέργεια ισούται με τη μάζα επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο. Η εξίσωση αυτή απέδειξε ότι η μάζα μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια και αντίστροφα, οδηγώντας στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και των ατομικών βομβών.
Πέρα από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, ο Αϊνστάιν ήταν επίσης γνωστός για τον ακτιβισμό του και την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μίλησε κατά του πολέμου, του μιλιταρισμού και του ρατσισμού, χρησιμοποιώντας το βήμα και την επιρροή του για την προώθηση της ειρήνης και της ισότητας. Η προσήλωσή του σε ανθρωπιστικούς σκοπούς του χάρισε παγκόσμια αναγνώριση και σεβασμό.
Ίσως ο πιο διάσημος εγκέφαλος της ανθρωπότητας
Ο εγκέφαλος του Άλμπερτ Αϊνστάιν έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών και εικασιών. Για την ακρίβεια εκλάπη γιατρό μέσα σε 7,5 ώρες από τον θάνατό του από έναν γιατρό, τον Τόμας Χάρβεϊ ο οποίος έπειτα τον τεμάχισε σε 240 κομμάτια και τον συντήρησε σε σελοϊδίνη. Έπειτα προσπάθησε να μελετήσει τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν, όπως και πολλοί ακόμη επιστήμονες.
Οι φαινομενικές κανονικότητες ή ανωμαλίες στον εγκέφαλό του έχουν χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξουν διάφορες ιδέες σχετικά με συσχετίσεις ανάμεσα στη νευροανατομία και τη νοημοσύνη, όλες όμως οι θεωρίες, οι οποίες όμως παραμένουν εικασίες.
Σήμερα, τα 170 εναπομείναντα κομμάτια του ιδιοφυούς αυτού εγκεφάλου βρίσκονται στην κατοχή του Δρ. Έλιοτ Κράους, επικεφαλής παθολόγου στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Πρίνστον, στον οποίο τα παρέδωσε ο Τόμας Χάρβεϊ, το 1998.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι